Zet de reiziger centraal bij de ontwikkeling van een nieuw betaalsysteem voor het openbaar vervoer. Die oproep doen de consumentenorganisaties waaronder Ieder(in) aan de vervoersbedrijven en de overheid. In een manifest werken zij deze boodschap uit in twaalf eisen waaraan de nieuwe betaalwijzen moeten voldoen.
Jonge vrouw in rolstoel

De vervoersbedrijven zijn op weg naar een nieuw betaalsysteem, dat over een aantal jaren de taken van het huidige OV-chipkaartsysteem moet overnemen.

Twaalf boodschappen

De consumentenorganisaties zien dat een nieuw systeem uitzicht geeft op aantrekkelijke verbeteringen, zoals meer mogelijkheden voor intelligente prijsberekening. Betalen met de bankpas is veel makkelijker en sneller dan het kopen van een los kaartje. Ieder(in) vindt wel dat het nieuwe systeem geen achteruitgang mag betekenen voor mensen die geen bankpas of OV-reispas gebruiken. Er moeten voor deze reizigers voldoende mogelijkheden blijven om het saldo via cashbetalingen aan te vullen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra lijkt het hiermee eens te zijn. De trend van nog meer pin is volgens Hoekstra onvermijdelijk, maar voorkomen moet worden dat kwetsbare consumenten “worden uitgesloten van het betalingsverkeer en daarmee van actieve deelname aan onze samenleving.”

De consumentenorganisaties willen dat er al in een vroeg stadium duidelijkheid komt over hoe de nieuwe betaalwijzen concreet gaan werken voor de diverse categorieën reizigers. Die duidelijkheid ontbreekt nu.

Andere eisen en wensen van de consumentenorganisaties zijn onder meer:

  • maak het nieuwe OV-betaalsysteem vanaf het begin inclusief, zodat geen aparte oplossingen voor reizigers met beperkingen meer nodig zijn;
  • zorg voor overzichtelijkheid in het aanbod van betaalwijzen, tarieven en reisproducten;
  • bied gezamenlijke verkoopkanalen en dienstverlening aan in plaats van apart per vervoerder, en maak tarieven en abonnementen geldig over concessiegrenzen heen;
  • geef reizigers een zachte landing bij de overgang van de OV-chipkaart naar nieuwe betaalwijzen, zonder kostenverhoging en met goede toegankelijke begeleiding.
  • Single check in check out voor alle reizigers. De consumentenorganisaties willen af van de aparte poortjes en overstappaaltjes van de vervoerders op de stations. Het OV maakt zich zo voor incidentele reizigers onbegrijpelijk, voor reizigers met visuele of mentale beperkingen onhanteerbaar.

Het manifest wordt aangeboden aan vervoersbedrijven en de overheid.

Deel dit bericht