Aandacht voor toegankelijkheid blijft nodig. Daarom nodigen we iedereen van harte uit om mee te doen aan de Week van de Toegankelijkheid. Gemeenten, ondernemers, culturele organisaties, natuurorganisaties, sportverenigingen, dienstverleners, lokale belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen; iedereen kan iets organiseren in de Week. De Week is dit jaar van 3 t/m 8 oktober.

Thema Week van de Toegankelijkheid 2022: Gewoon Welkom

Toegankelijkheid is meer dan het weghalen van alle fysieke en digitale drempels. In een écht toegankelijke samenleving wordt iedereen overal gastvrij en normaal ontvangen. Daarom is het thema voor de Week van de Toegankelijkheid 2022: sociale toegankelijkheid.  Sociale toegankelijk gaat over hoe we met elkaar omgaan. Dat je gewoon wordt aangesproken bijvoorbeeld, en dat er rekening gehouden wordt met wat je wilt en kunt.

Hoe kun je meedoen?

Je kunt meedoen aan de Week door een activiteit te organiseren waarmee je aandacht vraagt voor toegankelijkheid, bijvoorbeeld voor toegankelijke horeca, winkels, winkelstraten, theaters, parken, natuurgebieden, sportaccommodaties, festivals etc. Je kunt ook in gesprek gaan met ondernemers, ambtenaren en politici over sociale toegankelijkheid, bejegening of eigen regie.

Ter inspiratie een paar voorbeelden van activiteiten die in eerdere edities van de Week georganiseerd zijn:

  • Test de toegankelijkheid en gastvrijheid van een winkelcentrum, van de lokale horeca of van het openbaar vervoer in jouw plaats of regio. Nodig de pers hierbij uit.
  • Bedenk een ludieke actie waarmee je aandacht trekt van de lokale media en lokale politici.
  • Deel je ervaringen met lokale bestuurders. Ga met wethouders en gemeenteraadsleden op pad in jouw gemeente. Laat ze meekijken hoe het is om als persoon met een beperking door de winkelstraat te bewegen en deel dan je eigen ervaringen.
  • Laat blinde ervaringsdeskundigen demonstreren hoe zij met spraaksoftware hun weg vinden op websites van bijvoorbeeld de gemeente, een bank, de bibliotheek, een sportvereniging, een boekingswebsite of een willekeurige webwinkel.
  • Geef een online dans- of theatervoorstelling die ook voor mensen die blind of doof zijn een belevenis is.
  • Organiseer een symposium, bijvoorbeeld over bejegening.

Meer suggesties voor activiteiten vind je op de website van de Week van de Toegankelijkheid

Heb je hulp nodig?

Wil je meedoen, maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen? Of kun je met onze tips toch niet goed uit de voeten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg. Stuur een mail naar info@weekvandetoegankelijkheid.nl.

Aandacht voor jouw activiteit

Weet je al wat je gaat organiseren? Meld je activiteit dan aan via de website van de Week van de Toegankelijkheid. We zetten je activiteit in de agenda en op de activiteitenkaart Waar is wat te doen? Regelmatig lichten we aangemelde activiteiten uit op de website met een bericht en/of via onze sociale media.

Gebruik toegankelijke hashtags

Plaats je een bericht over de Week van de Toegankelijkheid (of over toegankelijkheid in het algemeen) op sociale media? Gebruik dan vooral onze hashtags:

#WvdT2022
#WeekVanDeToegankelijkheid
#GewoonWelkom
#Toegankelijk
#SocialeToegankelijkheid

Via deze #hashtags zoeken wij zelf regelmatig naar berichten om te retweeten of om te promoten via onze andere communicatiekanalen. Profiteer van deze gratis extra publiciteit.

Goed om te weten: in een hashtag elk nieuw woord met een hoofdletter beginnen, maakt je hashtag ook voor voorleessoftware goed te lezen.

De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in)

Deel dit bericht

Meer nieuws over