Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in elke gemeente op minstens één stembureau een vrijwilliger met een verstandelijke beperking. Daar zet Stichting Prokkel zich voor in. Om dit mogelijk te maken, worden duo’s gevormd van een iemand zonder beperking en iemand met een licht verstandelijke beperking: een Prokkel-duo. Op dit moment staat de teller op 90 gemeenten: op 14, 15 of 16 maart gaan in 90 stembureau's Prokkel-duo's aan de slag.

Marian Geling, landelijk projectleider van Stichting Prokkel, legt uit wat de term Prokkel inhoudt: “Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. In dit geval gaan ze samen een dag of dagdeel meehelpen in een stembureau.”

Dit is belangrijk, volgens Geling, het zorgt ervoor dat ook mensen met een verstandelijke beperking betrokken worden bij de verkiezingen.

Stichting Prokkel hoopt dat in maart in alle Nederlandse gemeenten een stembureau te vinden is waar een Prokkelduo actief zal zijn. “Vorig jaar hebben we een pilot gedaan in zeven gemeenten en het is alle partijen heel goed bevallen. Daarom breiden we dit jaar onze ambities uit.”

Meedoen als vrijwilliger of als stembureau?

Heb je zin in zo’n prikkelde ontmoeting en heb je altijd al eens op een stembureau willen helpen? Meld je dan aan via de website van Stichting Prokkel. Je krijgt een training van de gemeente en begeleiding vanuit Stichting Prokkel. Stichting Prokkel heeft ook een toolkit gemaakt waarin staat hoe de stembureaus in jouw gemeente mee kunnen doen aan deze actie.

Meer informatie op de website van Stichting Prokkel.

Deel dit bericht

Meer nieuws over