Wees voorzichtig met preferentiebeleid bij zogeheten biologicals. Dit is de boodschap die de CG-Raad per brief geeft aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Preferentiebeleid houdt in dat vergoeding wordt beperkt naar één bepaald geneesmiddel. De werking van biologicals is van grote betekenis voor de kwaliteit van leven van veel mensen met ernstige aandoeningen. Dat moet vooral zo blijven, vindt de CG-Raad.

Biologicals zijn dure medicijnen op basis van natuurlijke eiwitten. Een behandeling met biologicals maakt een wereld van verschil voor veel mensen met onder meer kanker, de ziekte van Crohn, maculadegeneratie, psoriasis en reuma. Dankzij het gebruik van deze geneesmiddelen kunnen zij functioneren, want de klachten die door hun ziekte worden veroorzaakt, worden vertraagd, bestreden of onderdrukt.

Aanleiding advies

De vraag van een zorgverzekeraar aan het CVZ om uitbreiding van het preferentiebeleid naar biologicals vormde de aanleiding voor de CG-Raad om de brief aan CVZ te schrijven. De CG-Raad benadrukt het belang van de werkzaamheid van biologicals. De gunstige effecten die mensen met bepaalde aandoeningen ondervinden van het gebruik van biologicals moet uitgangspunt vormen van beleid en niet de eventuele financiële besparing die met preferentiebeleid kan worden bereikt, zo vindt de CG-Raad.

De adviezen kort samengevat

  • Als een biological eenmaal goed uitwerkt voor een gebruiker, dan mag hem bij nieuw vergoedingen-/preferentiebeleid geen ander (nieuw preferent) middel worden voorgeschreven,
  • Eerste uitgifte van een nieuwe biological alleen op basis van wetenschappelijk bewijs van de werkzaamheid en de kwaliteit,
  • De gebruiker bepaalt de vorm van toediening
  • De opbrengsten/financiële winsten van preferentiebeleid moeten terugvloeien in (een verbetering van) de zorg.

Deel dit bericht

Meer nieuws over