De speeltoestellenserie SAM heeft de erkenning 'Goed Industrieel Ontwerp' gekregen. SAM-speeltoestellen maken speeltuinen op een laagdrempelige manier toegankelijker voor kinderen met een handicap. SAM is in opdracht van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) ontwikkeld.

SAM speeltoestellen zijn vooral voor alle kinderen leuk om in en mee te spelen. Maar bovendien vergroten ze de toegankelijkheid van de speeltuin voor kinderen met een beperking.

Maakt spelen mogelijk en uitdagend

Naast de verschillende spellen die gespeeld kunnen worden, hebben de toestellen een aantal functies: ze maken plaatsen toegankelijk, helpen obstakels overwinnen, schermen (voor slechtzienden) gevaarlijke plekken af, dienen als herkenningspunt en bieden overzicht. Zo is er een verhoogde zandbak voor kinderen in een rolstoel, paaltjes met speurtocht die een begaanbare route aangeven en toestellen die plekken bereikbaar maken.

Doordacht ontwerp

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van prof. Wim Poelman kende SAM het predicaat, Goed Industrieel Ontwerp‚ toe. Deze, GIO‚ -erkenning is een onafhankelijke, jaarlijkse prijs die 28 jaar geleden in het leven is geroepen om hoogwaardige initiatieven en professionaliteit in de designketen te bevorderen. SAM is ontworpen door ontwerpstudio Panton, in samenwerking met speeltoestellenfabrikant KOMPAN.

Buitenspelen verhoogt onderlinge contacten

NSGK, initiatiefnemer van SAM, is trots op de prijs. Directeur Ingrid Tuinenburg, De prijs is voor ons een bevestiging dat we een goed product hebben gevonden om speeltuinen toegankelijker te maken. In de meeste speeltuinen in Nederland kunnen kinderen met een handicap nog nauwelijks terecht, terwijl buitenspelen voor hen heel belangrijk is: niet alleen om plezier te maken en hun grenzen te ontdekken, maar ook om contact te maken met niet-gehandicapte leeftijdgenootjes in de buurt. Met dit prachtige ontwerp van Panton bieden we speeltuinen een laagdrempelige en vrolijke manier om ook deze groep kinderen te kunnen verwelkomen.

Deel dit bericht

Meer nieuws over