De toegang tot de huisartsenzorg is niet goed geregeld in Nederland, schrijven Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MantelzorgNL in een brief aan de Tweede Kamer. Patiëntenfederatie Nederland krijgt vrijwel dagelijks signalen van mensen die geen (andere) huisarts kunnen vinden. Het gaat hierbij vaak om mensen in een kwetsbare situatie. De Tweede Kamer spreekt op 3 juli over de zorg in de eerste lijn.

Volgens de brief is er in een aantal regio’s een gebrek aan huisartsen. Er zijn er gewoon te weinig voor de huidige en verwachte zorgvraag. Met als gevolg dat patiënten door hun zorgverzekeraar van het kastje naar de muur worden gestuurd als er een conflict is met de huisarts of als er geen huisarts in de buurt beschikbaar is. En patiënten die willen overstappen, krijgen te horen dat ze als patiënt niet welkom zijn omdat de huisarts geen patiënten van andere huisartsen overneemt.

De toegang tot huisartsen moet beter worden geregeld stelt de brief en de verantwoordelijkheid voor het terecht kunnen bij een huisarts beter worden belegd.

Lees hieronder onze gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer, waarin ook aandacht wordt gevraagd voor beter zittend ziekenvervoer.

Deel dit bericht

Meer nieuws over