Deze week presenteerde de Nationale Ombudsman een onderzoek waaruit opnieuw blijkt dat grote groepen mensen die zorg nodig hebben, dat slechts met veel moeite of bijna niet rond kunnen krijgen.
Ieder(in) en andere gehandicapten- en patiëntenorganisatie hebben hier eerder dringend en bij herhaling oplossingen voor gevraagd. In de brief aan de Tweede Kamer vragen we aandacht voor een aantal zaken die zeker moeten worden geregeld in de visie en aanpak van de minister. Daarbij gaat het om betere jeugdhulp voor kinderen en jongeren met een langdurige/levenslange beperking, betere toegang tot zorg en ondersteuning, meer expertise en, doorzettingsmacht‚ zodat daar waar het echt fout loopt, knopen worden doorgehakt en tijdig oplossingen worden afgedwongen.
Weg kwijt in zorgstelsel
In de brief vragen we ook onderzoek en oplossingen voor mensen met een beperking of chronische aandoening, die helemaal uit zicht dreigen te verdwijnen, omdat het zorgstelsel met alle wetten en regelingen te ingewikkeld en te ontoegankelijk is geworden. Waar voorheen mensen in één regeling zaten, moeten velen na alle hervormingen en decentralisatie hun zorg bij elkaar zien te sprokkelen in het ingewikkelde stelsel. Passende zorg en ondersteuning zijn daardoor voor veel groepen onbereikbaar geworden.
Maatwerk, personeelstekort zorg en doelgroepenvervoer
Andere zaken die beter moeten en waar we in de brief de aandacht van de Tweede Kamer en de minister voor vragen:
- maatwerk in alle zorgwetten, niet alleen de Wet langdurige zorg
- personeelstekorten in de gehandicaptenzorg
- landelijke sturing voor beter doelgroepenvervoer
Hieronder de brief aan de Tweede Kamer over het gehandicaptenbeleid en doelgroepenvervoer. De Vaste Kamercommissie voor VWS heeft donderdag 24 mei overleg hierover.
1490_18-0368_Brief_Iederin_verzameloverleg_gehandicaptenbeleid_24_mei.pdf – PDF (222 KB)
1491_18-0368_Brief_Iederin_verzameloverleg_gehandicaptenbeleid-24_mei.docx – docx (138 KB)