Filter op:
Pagina 1 van de 2
Gemeentelijke zorgverzekering
Met stappenplan voor lokale belangenbehartigersPer gemeente verschillen de voorwaarden om in aanmerking te komen en de hoogte van bijdrage aan de premie. In het jaarlijkse informatieblad van Ieder(in) kun je lezen hoe gemeenten de gemeentepolis inrichten en welke keuzes zij maken. Dit kan jou als lokale belangenbehartiger helpen om dit onderwerp te bespreken in je gemeente.
VN-verdrag Handicap
Wat staat erin en wat hebben we eraan?Het goed uitvoeren van het VN-verdrag Handicap is belangrijk, want mensen met een beperking willen net als ieder ander volwaardig leven in de samenleving. Dat is niet alleen hun wens, maar ook hun recht. En niet zomaar een recht: het is een mensenrecht. Deze brochure geeft uitleg over het VN-verdrag Handicap en kan mensen en organisaties helpen bij het goed uitvoeren van het verdrag.
Verzekeraars die lidmaatschap patiëntenvereniging vergoeden
Sommige verzekeraars vergoeden het lidmaatschap van een patiëntenvereniging. Samen met Patiëntenfederatie Nederland maakt Ieder(in) ieder jaar een overzicht van verzekeraars die dat doen.
Checklist Onafhankelijke cliëntondersteuning
Hoe zit het met cliëntondersteuning in mijn gemeente?In elke gemeente moet onafhankelijke cliëntondersteuning goed geregeld zijn. In de Wmo staat dat een gemeente onafhankelijke cliëntondersteuning moet organiseren voor het hele sociale domein, ook voor de Jeugdwet en Participatiewet, onderwijs, werk, inkomen, vervoer en wonen. Met deze checklist kun je nagaan of de onafhankelijke cliëntondersteuning in hun gemeente aan deze eisen voldoet.
Aftrek zorgkosten over belastingjaar 2020
Stappenplan - zorgkosten terug van je belasting, zo doe je datEen handicap of ziekte levert vrijwel altijd extra kosten op. Niet al deze kosten worden vergoed. Betaal je zelf mee? Dan kun je een deel van die kosten terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. In dit artikel vind je een stappenplan. Dit artikel geeft informatie voor het belastingjaar 2020. Kijk eventueel ook op Meerkosten.nl
Aftrek zorgkosten over belastingjaar 2019
Ieder jaar publiceert Ieder(in) actuele informatie over de aftrek van zorgkosten. Het kan zijn dat u belastinginformatie van de afgelopen jaren nodig heeft. Hieronder vindt u daarom onze publicaties van voorgaande belastingjaren.
Schaduwrapportage VN-verdrag Handicap
Officiële versieSchaduwrapportage over de voortgang van de Nederlandse uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Opgesteld door de Alliantie voor Implementatie van het VN-verdrag Handicap. Gebaseerd op bronnenonderzoek en ervaringen van mensen met een beperking (zie bijlage I, II en III). De rapportage wordt in 2020 aangeboden aan het VN-comité in Genève.
Schaduwrapportage VN-verdrag Handicap
Eenvoudige taalSchaduwrapport over hoe het gaat met de Nederlandse uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Het rapport werd in 2020 aangeboden aan het VN-comité in Genève.
Stem van Ouders
Passend onderwijs kan niet zonder ervaringsdeskundigheid ouders.In het VN-verdrag Handicap staat haarscherp verwoord dat mensen met een beperking of chronische ziekte hun inbreng moeten kunnen leveren over beleid, beslissingen of onderwerpen die hen aangaan. Kortgezegd: ‘Niets over ons, zonder ons.’ Dat geldt ook voor onderwijs.
Dromen over wonen
VN-verdrag Handicap in de praktijkDit informatieblad is gebaseerd op een drietal regionale bijeenkomsten “Dromen over wonen” in Assen, Eindhoven en Amsterdam in het najaar van 2018. Belangenbehartigers gingen hier met elkaar en met gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen in gesprek om de mogelijkheden te verkennen van het VN-verdrag voor het realiseren van hun woondromen.
Feiten en cijfers over wonen en zorg
Voor lokale belangenbehartigersOok voor lokale belangenbehartiging geldt dat het helpt als je de beschikking hebt over lokale cijfers. Met zulke cijfers kun je je argumenten kracht bij zetten.
Hoewel er veel verschillende bronnen zijn voor cijfers op gemeentelijk of regionaal niveau, zijn cijfers over de eigen gemeente of regio niet altijd eenvoudig te vinden. We zetten daarom in dit informatieblad een aantal informatiebronnen op een rij.
Omgevingsvisie en toegankelijkheid
Voor lokale belangenbehartigers.De omgevingsvisie is een belangrijk kader voor al het beleid over de natuurlijke en gebouwde omgeving. Het kan daarom lonen wanneer toegankelijkheid ook in uw gemeente een plaats krijgt in de omgevingsvisie.
Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord
Handleiding voor lokale belangenbehartigersDeze handleiding helpt lokale belangenbehartigers om bij de gemeentelijke politieke partijen die het coalitieakkoord maken, aandacht te vragen voor inclusie. In de handleiding staan bouwstenen die de coalitiepartijen letterlijk kunnen opnemen in het nieuwe coalitieakkoord. Bouwstenen die het coalitieakkoord inclusief maken. Er staan ook bouwstenen in voor een makkelijk leesbare versie van het coalitieakkoord.
Meer wegen naar werk
Magazine voor werkgevers die ruimte willen maken voor mensen met een arbeidsbeperkingBinnen het bedrijfsleven en bij kleinere organisaties bestaan al veel projecten en initiatieven die mensen met een beperking met succes aan werk helpen. In dit magazine kunt u verhalen lezen over deze succesvolle projecten en initiatieven.
Een inclusief coalitieakkoord voor uw gemeente
Voor en na de gemeenteraadsverkiezingen werken aan inclusief gemeentebeleidHet coalitieakkoord vormt de basis van al het gemeentelijk beleid. Daarom is het coalitieakkoord heel interessant voor de belangenbehartiger. Wat kun je als belangenbehartiger doen om een coalitieakkoord te krijgen dat de participatie van mensen met een beperking optimaal bevordert? Waar moet een inclusief coalitieakkoord eigenlijk aan voldoen? En hoe kun je ervoor zorgen dat een inclusief akkoord ook wordt uitgevoerd? In dit informatieblad vindt u antwoord op deze vragen.
VN-verdrag Handicap en wonen
Voor lokale belangenbehartigersHet VN-verdrag is een steun in de rug voor belangenbehartigers die opkomen voor de woonbelangen van mensen met een beperking. Dit informatieblad geeft enkele tips hoe het VN-verdrag kan helpen bij de beïnvloeding van het woonbeleid van de gemeente.
De woonvisie van uw gemeente
Belangen van mensen met een beperking of aandoening in de gemeentelijke woonvisieBijna alle gemeenten hebben een woonvisie. In de woonvisie staan de hoofdpunten van het woonbeleid, aan welke woonvraagstukken de gemeente prioriteit geeft en welke partijen betrokken zijn. Dit informatieblad beantwoordt drie vragen: Wat staat er in een woonvisie? Hoe hun je de woonvisie beïnvloeden? Wat mag er niet ontbreken in een woonvisie?
Maak je sterk voor werk – Gemeente
Achtergrondinformatie voor belangenbehartigers over de gemeenteMaak je sterk voor werk – UWV
Achtergrondinformatie voor belangenbehartigers over het UWVMaak je sterk voor werk – Stappenplan
Stappenplan voor lokale belangenbehartigingDit stappenplan kan je helpen bij het op een rijtje zetten wat er speelt in jouw gemeente of arbeidsmarktregio en het opstellen van haalbare doelen.