Filter op:
Pagina 1 van de 1
Dromen over wonen
VN-verdrag Handicap in de praktijkDit informatieblad is gebaseerd op een drietal regionale bijeenkomsten “Dromen over wonen” in Assen, Eindhoven en Amsterdam in het najaar van 2018. Belangenbehartigers gingen hier met elkaar en met gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen in gesprek om de mogelijkheden te verkennen van het VN-verdrag voor het realiseren van hun woondromen.
Feiten en cijfers over wonen en zorg
Voor lokale belangenbehartigersOok voor lokale belangenbehartiging geldt dat het helpt als je de beschikking hebt over lokale cijfers. Met zulke cijfers kun je je argumenten kracht bij zetten.
Hoewel er veel verschillende bronnen zijn voor cijfers op gemeentelijk of regionaal niveau, zijn cijfers over de eigen gemeente of regio niet altijd eenvoudig te vinden. We zetten daarom in dit informatieblad een aantal informatiebronnen op een rij.
Omgevingsvisie en toegankelijkheid
Voor lokale belangenbehartigers.De omgevingsvisie is een belangrijk kader voor al het beleid over de natuurlijke en gebouwde omgeving. Het kan daarom lonen wanneer toegankelijkheid ook in uw gemeente een plaats krijgt in de omgevingsvisie.
VN-verdrag Handicap en wonen
Voor lokale belangenbehartigersHet VN-verdrag is een steun in de rug voor belangenbehartigers die opkomen voor de woonbelangen van mensen met een beperking. Dit informatieblad geeft enkele tips hoe het VN-verdrag kan helpen bij de beïnvloeding van het woonbeleid van de gemeente.
De woonvisie van uw gemeente
Belangen van mensen met een beperking of aandoening in de gemeentelijke woonvisieBijna alle gemeenten hebben een woonvisie. In de woonvisie staan de hoofdpunten van het woonbeleid, aan welke woonvraagstukken de gemeente prioriteit geeft en welke partijen betrokken zijn. Dit informatieblad beantwoordt drie vragen: Wat staat er in een woonvisie? Hoe hun je de woonvisie beïnvloeden? Wat mag er niet ontbreken in een woonvisie?
Een schoon huis
De spelregels voor huishoudelijke hulpAan welke regels moet het Wmo-beleid nu voldoen? En waar hebben burgers op grond van deze uitspraken recht op? De brochure ‘Een schoon huis’ zet de spelregels op een rij. Gemeenten kunnen nog steeds verschillende keuzes maken. Welke keuzes dat zijn, leest u ook in deze brochure.
Opkomen voor woonbelangen
Voor lokale belangenbehartigersDeze handreiking helpt lokale en regionale belangenbehartigers bij het gesprek met hun gemeenten, woningbouwcoöperaties en andere regionale instanties over goed wonen voor mensen met een beperking. U vindt hierin achtergrondinformatie en concrete handvatten die u kunt gebruiken om goed mee te kunnen praten over nieuw beleid, maar ook om bestaand beleid kritisch te volgen en voorstellen te doen voor verbetering.
Informatieblad Brandveiligheid in wooncomplexen
Tips om bij te dragen aan een betere brandveiligheidMensen met een beperking en ouderen lopen helaas een groter risico bij brand. Wat kunt u als huurdersorganisatie, bewonerscommissie of cliëntenorganisatie doen om bij te dragen aan betere brandveiligheid?