Vandaag is de landelijke voorlichtingscampagne begonnen over de hervorming van de langdurige zorg via advertenties in kranten en spotjes op tv. Ieder(in) is blij dat de campagne nu echt is begonnen. Maar het is slechts een eerste stap . De volgende stap moet zijn, dat mensen ook echt concrete informatie krijgen over wat het voor henzelf gaat betekenen.

De campagne richt zich nu vooral op het vertellen van het algemene verhaal: wat gaat er veranderen? Het is nuttig om dat bekend te maken aan een breed publiek. Via de website en het genoemde telefoonnummer kunnen mensen ook extra informatie krijgen. Toch is dit nog maar het halve werk.

Want heel veel mensen willen natuurlijk weten wat er voor hen persoonlijk gaat veranderen. En dat is vaak nog onduidelijk. Bijvoorbeeld als het gaat om de ondersteuning die mensen straks krijgen van hun gemeente. Daar moeten gemeenten nog over gaan communiceren. En elke gemeente zal dat weer op haar eigen manier doen.

Uitvoerders aan zet!

Ieder(in) vindt dat de partijen die de zorg straks gaan uitvoeren nu aan zet zijn. Het gaat hierbij niet alleen om gemeenten, maar bijvoorbeeld ook om zorgverzekeraars en zorgkantoren. Zij moeten snel concrete informatie gaan bieden aan de mensen waarmee ze te maken krijgen. Daar is een schreeuwende behoefte aan.

De onzekerheid is vooral groot bij de 800 duizend mensen die nu zorg en ondersteuning hebben vanuit de AWBZ maar waarbij de zorg overgaat naar zorgverzekeraars en gemeente. De campagne is pas geslaagd als al deze mensen goed weten waar ze op 1 januari aan toe zijn.

Deel dit bericht

Meer nieuws over