Vandaag bericht het AD dat gemeenten massaal snijden in het budget voor leerlingenvervoer. De CG-Raad krijgt al langere tijd signalen dat gemeenten fors ingrijpen op het leerlingenvervoer. De CG-Raad is hierover niet gerust. Gemeenten realiseren zich onvoldoende wat het effect van dit soort bezuinigingen is. Er wordt onvoldoende gekeken naar de individuele situatie.

Het AD meldt dat in meer dan 100 gemeenten ouders van kinderen met een beperking geen gebruik meer kunnen maken van het speciale leerlingenvervoer. De CG-Raad heeft hier zelf geen onderzoek naar gedaan, maar is niet verbaasd over het genoemde aantal. Snijden in het budget voor leerlingenvervoer lijkt bij gemeenten een populaire vorm van bezuinigen. Een kwalijke zaak, zeker zolang voor kinderen met een beperking toegankelijk en écht passend onderwijs dichtbij huis nog geen realiteit is.

Gevolgen

Gemeenten hebben onvoldoende besef van de individuele gevolgen van deze vorm van bezuiniging. Kinderen kunnen niet meer naar school. Kinderen komen uitgeput op school aan. Kinderen moeten naar een andere school die minder goed past. Ouders moeten stoppen met werken.

Maatwerk

Zolang voor kinderen met een beperking toegankelijk en echt passend onderwijs dichtbij huis geen realiteit is, is fors bezuinigen op het leerlingenvervoer geen goede ontwikkeling. De CG-Raad vindt dat voor leerlingen die niet zelfstandig kunnen reizen naar de school die bij hen past, leerlingenvervoer beschikbaar moet blijven. Maatwerk staat hierbij voorop.

AD-bericht Leerling dupe van bezuiniging op busjesvervoer

Meer over Vervoer
Meer over Onderwijs

Deel dit bericht

Meer nieuws over