Jongeren van 12 t/m 17 jaar met een verhoogd gezondheidsrisico worden binnenkort uitgenodigd voor een vaccinatie (met BioNTech/Pfizer), waarschijnlijk vanaf eind juni.

Voor veel van deze jongeren en hun familieleden is dit goed nieuws omdat zij bij besmetting grote kans lopen op een ernstig beloop van de ziekte. Om besmetting te voorkomen leven velen al sinds de uitbraak van de pandemie in isolement, zonder contact met vrienden of klasgenoten.

Vrijheid voor veel jongeren

Voor veel jongeren – en hun familieleden – betekent de mogelijkheid om gevaccineerd te worden dat ze beschermd worden en dat ze weer meer van hun vrijheid en sociale leven terug kunnen krijgen. Weer met vrienden afspreken, weer naar school, sport of een bijbaantje komt hiermee een stuk dichterbij.

Ieder(in), andere pg-organisaties en de mensen van de groep #VergeetOnsNietHugo hebben bij herhaling en met klem gepleit voor het vaccineren van jongeren met een medisch risico.

Ringvaccinatie

Ook komt er binnenkort de mogelijkheid van ‘ringvaccinatie’. Dat is belangrijk voor jongeren of andere gezinsleden uit de risicogroepen die om medisch risicogroepen zelf niet gevaccineerd kunnen worden. Gezonde huisgenoten van 12 tot en met 17 jaar die een familielid hebben met een ernstige ziekte, kunnen in bepaalde situaties worden gevaccineerd om zo ringbescherming te bereiken. Ook hiervoor heeft Ieder(in) samen met anderen bij het kabinet en de Tweede Kamer gepleit. Meer informatie hierover volgt nog.

Via de huisarts

De jongeren die nu worden uitgenodigd voor coronavaccinatie zijn onder andere de jongeren van 12 tot en met 17 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld jongeren met longziekten, kanker en immuundeficiënties. Deze uitnodigingen lopen via de huisartsen. Tevens kunnen huisartsen jongeren uitnodigen die geen griepprik krijgen, maar wel tot de medische risicogroep behoren.

Jongeren in instellingen

Jongeren met obesitas, jongeren met het syndroom van Down en jongeren die vanwege gezondheidsproblemen in instellingen verblijven zullen uitgenodigd worden voor coronavaccinatie. Het ministerie bekijkt momenteel hoe de jongeren in instellingen uitgenodigd worden.

In totaal gaat het naar verwachting om 60.000 tot 100.000 jongeren die nu gevaccineerd kunnen worden.

Meer informatie over de coronavaccinatie voor jongeren vanaf 12 jaar met medisch risico op de rijksoverheid-website

Annelinde met taaislijmziekte vertelt bij het Jeugdjournaal waarom zij blij is dat ze gevaccineerd kan worden.

 

Deel dit bericht

Meer nieuws over