De voorbereidingen voor Week van de Toegankelijkheid 2023 zijn in volle gang. Doe je dit jaar ook mee? Laat het zien! Maak je evenement zichtbaar én vindbaar voor iedereen bij jou in de buurt. Organiseer je een activiteit online? Ook die maak je via de agenda van de Week van de Toegankelijkheid makkelijk vindbaar voor iedereen.
Decoratief.

Meld je activiteit aan

Via de website van de Week van de Toegankelijkheid kun je je evenement bij ons aanmelden. We plaatsen je evenement in de agenda Waar is wat te doen en op de activiteitenkaart.

Thema Toegankelijkheid loont

Het thema van de Week van de Toegankelijkheid 2023 is Toegankelijkheid loont. Het spreekt voor zich dat mensen met een beperking blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Zo kunnen ze immers volwaardig meedoen aan de samenleving. Maar toegankelijkheid heeft ook economische voordelen. Wat levert toegankelijkheid voor organisaties en ondernemers op?

Groot marktaandeel

Om te beginnen: gemiddeld 15 procent van je klanten heeft een handicap. De Nederlandse overheid zegt dat in Nederland ruim twee miljoen mensen met een handicap wonen. De Europese Commissie schat dat er in de Europese Unie 87 miljoen Europeanen met een handicap zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt over 1 op de 6 mensen wereldwijd; groter dan de Chinese markt! Daarnaast vergrijst de bevolking, waardoor steeds meer ouderen toegankelijke gebouwen, producten en diensten nodig hebben.

De groep klanten met een handicap is dus groot. En vaak zelfs groter dan je denkt! Want een blinde moeder koopt niet alleen voor zichzelf maar ook voor haar kinderen producten via jouw webshop. En een toegankelijke reis is niet alleen voor één individuele rolsotelgebonden reiziger geschikt, maar ook voor die grote familie die een familie-reisje wil boeken en waarvan één familielid rolstoelgebruiker is.

Ook beter bereik bij andere groepen

Maar ook mensen zonder handicap hebben baat bij toegankelijke en begrijpelijke producten en diensten. De Rijksoverheid heeft in 2022 schattingen gemaakt van de groepen mensen die de overheid maar moeilijk kan bereiken:

  • 2,1 miljoen mensen hebben een handicap,
  • 2 miljoen mensen beheersen de Nederlandse taal onvoldoende,
  • 4,5 miljoen mensen hebben niet voldoende digitale vaardigheden,
  • 1 miljoen mensen hebben of gebruiken geen computer, internet of tv.

Met een toegankelijk en begrijpelijk aanbod van producten en diensten, kun je dus meer klanten en meer marktaandeel bereiken.

Lees op de website van de Week van de Toegankelijkheid meer over de economische voordelen van toegankelijkheid.

Over de Week van de Toegankelijkheid

De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in). De Week van de Toegankelijk vindt ieder jaar plaats in de eerste week van oktober; dit jaar van 2 tot en met 7 oktober. Tijdens de Week vragen organisaties overal in het land aandacht voor fysiek, digitale en sociale toegankelijkheid.

Deel dit bericht

Meer nieuws over