Op 16 maart 2022 mogen we weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hét moment om aandacht te vragen voor een inclusieve en toegankelijke gemeente voor mensen met een beperking.  

Wat moeten gemeenten doen om lokaal inclusie en toegankelijkheid voor mensen met een beperking te bevorderen? Hoe kan een Lokale Inclusie Agenda helpen en hoe stel je die op? Wat zijn de beste momenten waarop je in jouw gemeente aandacht kunt vragen voor de belangen van mensen met een beperking? En hoe kun jij ervoor zorgen dat de verkiezingen in jouw gemeente toegankelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen?  

In deze Toolkit vind je nuttige documenten en houden we je op de hoogte over verschillende activiteiten waar je aan mee kunt doen.   

Inclusief coalitieakkoord

Het coalitieakkoord vormt de basis van al het gemeentelijk beleid. Daarom is het belangrijk dat er in dit akkoord aandacht is voor de belangen van mensen met een beperking of chronische ziekte. Lees hier meer over hoe een inclusief coalitieakkoord er uitziet.

Activiteiten rond verkiezingen gemeenteraad

Hier vind je alle activiteiten die Ieder(in), de leden en het netwerk organiseren rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. 

Kansen in verkiezingstijd: wat kun je doen?

De gemeenteraadsverkiezingen zijn een goede kans om aandacht te vragen voor de belangen van mensen met een beperking. Goede timing is daarbij belangrijk. Wanneer kom je in actie? En wat kun je doen? Lees hier meer! 

Lokale Inclusie Agenda

Gemeenten zijn verplicht om een Lokale Inclusie Agenda te maken. In de Lokale Inclusie Agenda staan de plannen  om de gemeente inclusief en toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. 

Check je lokale partijprogramma’s!

Wil jij graag weten of de politieke partijen in jouw gemeente aandacht hebben voor mensen met een beperking en chronische ziekte? Check dan hun partijprogramma’s.

#2MiljoenStemmen

Van alle stemmen die op 16 maart worden uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen, zijn er ruim twee miljoen van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische ziekte. Ben jij een van deze twee miljoen stemmers? Check dan hier de actie #2MiljoenStemmen en doe mee! 

Lokaal manifest

Het VN-verdrag Handicap stelt dat mensen met een beperking gelijkwaardig moeten kunnen meedoen aan de samenleving. Toch staan zij nog steeds op veel vlakken op achterstandLees hier ons manifest, met daarin elf punten waarop de gemeente zich kan inzetten om de inclusie van mensen met een beperking te verbeteren. 

Toegankelijke verkiezingen

Hoe kun je ervoor zorgen dat de verkiezingen in jouw gemeente begrijpelijk en toegankelijk zijn voor iedereen? Hier vind je hier actuele informatie over dit onderwerp.