Voer je campagne voor jouw politieke partij? In Nederland leven ruim 2 miljoen van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Ook zij brengen hun stem uit. Maak je politieke boodschap ook voor hen begrijpelijk en toegankelijk.
Handreiking Politiek voor iedereen
Voor 1 op de 4 mensen is de politiek niet toegankelijk. In de handreiking Politiek voor iedereen! vind je documenten vol tips en links over hoe je ervoor kunt zorgen dat de verkiezingen begrijpelijk en toegankelijk zijn voor iedereen.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Wanneer is een partijprogramma voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk?
- Wanneer is een bijeenkomst voor iedereen toegankelijk?
- Wanneer is een stembureau voor iedereen toegankelijk?
- Wanneer is informatie over het stemmen voor iedereen duidelijk en begrijpelijk?
- Waar kun je terecht voor vragen en meer informatie?
Download hier de Handreiking Politiek voor iedereen 2022 (pdf – 249 Kb)
Download platte tekst Handreiking Politiek voor iedereen 2022 (docx 41 Kb).
Video Politiek voor iedereen
De handreiking is op 8 november 2022 uitgereikt aan Jaap Smit, voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Met het aannemen van deze handreiking maakt Smit duidelijk dat provincies en politieke partijen werk willen maken van begrijpelijke en toegankelijke verkiezingen. Ter gelegenheid van de overhandiging is de video Handreiking Politiek voor iedereen gemaakt.
Marianne de Widt, Statenlid Provincie Utrecht in de video: “Ik ben ontzettend trots op ons open democratisch systeem. De handreiking die wij vandaag krijgen, helpt ons weer een stapje verder om het Nederlandse democratisch systeem toegankelijk te maken voor iedereen. Ik ga deze handreiking zeker meenemen naar de mensen van mijn eigen partij. Voor ons eigen verkiezingsprogramma kunnen we er ook wat mee.”
Voor lokale belangenbehartigers
Een verkiezingsperiode is voor lokale belangenbehartigers natuurlijk een goed moment om werk te maken van goed toegankelijke verkiezingen. Ruim voor de verkiezingen starten gemeenten al met het vinden van toegankelijke locaties, het werven van stembureauleden en het maken van een draaiboek. De gemeente kiest dan ook of er in de gemeente prikkel-arme stembureaus komen en stembureaus met een stemmal en een tolk Nederlandse Gebarentaal.
Ga in aanloop naar de verkiezingen met je gemeente in gesprek over de fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Zorg dat je zelf goed op de hoogte bent. En neem als het kan ervaringsdeskundigen mee. Toegankelijkheid is veel meer dan zorgen voor een oprijplaat bij een stemlokaal. Het gaat ook over passende bejegening en begrijpelijke informatie. Maak gebruik van de informatie van deze themapagina Toegankelijke Verkiezingen. Bekijk ook de andere pagina’s: Zo kan iedereen stemmen, Je stem uitbrengen, Zelf politiek actief en Toegankelijke verkiezingen: handreikingen, checklists en meer.