Gemeenten moeten sinds 23 september 2020 voldoen aan het tijdelijk Besluit digitale toegankelijkheid. Dat betekent dat ze hun website toegankelijk moeten maken voor mensen met een beperking. Gemeenten moeten dus aan de slag. Jij als lokale belangenbehartiger kan de ‘aanjager’ zijn. Maar hoe doe je dat?
Deze toolkit geeft je informatie en handvatten. Zoals een stappenplan om je gemeente te overtuigen. Een sneltest om zelf de toegankelijkheid van een website te checken. Tips voor het organiseren van een demonstratie en het betrekken van ervaringsdeskundigen.
Deze toolkit is een initiatief van Ieder(in). De Oogvereniging, Stichting Accessibility en platform Voorall hebben geholpen bij de ontwikkeling en samenstelling. Heb je vragen? Stuur een mail naar digitoegankelijk@iederin.nl
Webinars Inclusief webontwerp
Leer meer over het betrekken van ervaringsdeskundigen bij het bouwen van toegankelijke websites. Duur van de webinars: ongeveer 50 minuten.
Webinar 1 – Inclusief ontwerpen van je (gemeente)website
Wat betekent digitale inclusie precies? Hoe kunnen overheden en ervaringsdeskundigen samenwerken bij het verbeteren van web-toegankelijkheid?
Webinar 2 – Werken met een testteam van ervaringsdeskundigen
Hoe zet je een digitaal testteam van ervaringsdeskundigen op? Welke eisen stel je aan ervaringsdeskundigen? Hoe gaat een gebruikerstest in zijn werk?
Bekijk hieronder de verschillende onderdelen van de Toolkit
Wat moet je weten?
Om met je gemeente aan de slag te gaan met webtoegankelijkheid, is het verstandig om eerst zelf goed op de hoogte te zijn. Weet waar het om gaat. Dat maakt je positie sterker.
Wat kun je doen?
Je vindt dat jouw gemeente in actie moet komen. Maar hoe agendeer je het thema digitale toegankelijkheid bij je gemeente? Wie benader je? Met wie werk je samen?
Wat heb je nodig?
Hier vind je materiaal dat je kunt gebruiken, zoals een motie, een brief voor de gemeente, een presentatie en een check-list. Pas het materiaal aan aan de situatie in jouw gemeente.
Ter inspiratie
Nieuwsgierig naar hoe anderen het aanpakken? Lees de ervaringen en goede voorbeelden van andere belangenbehartigers of gemeenten die al stappen hebben gezet.