Ga je in gesprek met de gemeente over hoe je zou willen samenwerken. Bespreek daarbij ook het betrekken van ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld bij een demonstratie- en als testteam. Je kunt afspreken dat je als belangenbehartiger kunt en wilt meedenken. Bespreek op welk momenten ervaringsdeskundigen ingezet gezet kunnen worden, en hoe. En ook wie dit het beste kan organiseren. Zet de afspraken op papier.

Weerstand

Ervaar je nog weerstand bij de gemeente over het betrekken van ervaringsdeskundigen? Bespreek waar de bezwaren of twijfels liggen. Vertel dat met de hulp van ervaringsdeskundigen websites en apps toegankelijker en gebruiksvriendelijker worden. En dat het werken met ervaringsdeskundigen leidt tot meer bewustwording, draagvlak én energie bij álle betrokkenen.

Doe het samen

Doorloop met de gemeente de volgende stappen van dit stappenplan en bespreek per stap wat ervaringsdeskundigen en jij als belangenorganisatie kunnen doen. Neem niet te veel hooi op je vork. Wees realistisch. Kijk met hoeveel mensen je bent en hoeveel tijd je kunt investeren. Zo hoef je niet per se zélf een demonstratie- of testteam op te zetten. Dat kan de gemeente ook zelf doen, samen met jouw hulp.

Zie ook Vormen van ervaringsdeskundigheid bij web-toegankelijkheid [document wordt nog toegevoegd]
Zie ook De 10 belangrijkste vragen over het digitale testteam [document wordt nog toegevoegd]