De toegankelijkheidsverklaring is erg belangrijk. Deze verklaring zegt veel over de toegankelijkheid van de website en of de gemeente bezig is deze te verbeteren. De gemeente moet uiterlijk in september 2020 een verklaring hebben gepubliceerd. Maar hoe eerder hoe beter. Staat er nog geen verklaring op de website? Vraag je dan af hoe serieus de gemeente dit onderwerp neemt.

Meer informatie van de overheid staat op de overheidswebsite DigiToegankelijkheid. Gemeenten kunnen de verklaring opstellen met behulp van een Invul-assistent Toegankelijkheidsverklaring.

De toegankelijkheidsverklaring is niet altijd makkelijk te vinden op de website. Soms staat hij onderaan de homepagina onder ‘toegankelijkheid’ of onder ‘over deze website’. Je kunt ook zoeken via de zoekfunctie.

Checklist

Gebruik de Checklist Toegankelijkheidsverklaring om de toegankelijkheidsverklaring te beoordelen.
Download hier de Checklist Toegankelijkheidsverklaring in Word

Voorbeelden van een (redelijk) goede toegankelijkheidsverklaring

  • Gemeentewebsite Woerden – Volledige en overzichtelijke toegankelijkheidsverklaring met testrapport. Website voldoet volledig aan richtlijnen.
  • Gemeentewebsite Utrecht – Redelijk volledig. Minpunt: laatst gepubliceerde testrapport is uit 2018. Over de test uit 2019 is geen rapport gepubliceerd.
  • Gemeentewebsite Gooise Meren – Geen testrapport op alle criteria, wel uitleg over de verschillende wijze van testen. Ook gebruikerstesten.