Het overstapseizoen voor de zorgverzekeringen is in volle gang. Maar hoe neem je de juiste beslissing? Stap je over naar een andere zorgverzekeraar of blijf je toch bij je huidige? Ieder(in) heeft enkele hulplijnen op een rij gezet in dit artikel.

Wegwijzer zorgverzekering

Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder die dat wil kan tot 1 februari 2024 overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Als je overstapt, moet je je huidige zorgverzekering opzeggen vóór 1 januari. Om mensen een handje te helpen bij het maken van hun keuze, heeft Patiëntenfederatie Nederland de wegwijzer zorgverzekering (pdf 63 kB) kiezen vernieuwd. Daarin heeft de Patiëntenfederatie op een rij gezet waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest.

Vergoeding lidmaatschap patiëntenvereniging

Naast de Wegwijzer zorgverzekering heeft de Patiëntenfederatie ook een overzicht gemaakt van verzekeraars die vanuit de aanvullende verzekering het lidmaatschap van een patiëntenvereniging vergoeden (pdf, 159 kB).

Meld je ervaring en lees die van anderen

Een ander hulpmiddel is de Campagne Zorgverzekeraars waarderen. Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond roepen mensen op om via ZorgkaartNederland.nl de dienstverlening van hun zorgverzekeraar te waarderen. Ben je alleen geïnteresseerd in de waarderingen? Je kunt op ZorgkaartNederland.nl de waarderingen van anderen teruglezen.

Training overstappen naar een andere zorgverzekering

De zorgverzekeringslijn organiseert een gratis training voor hulpverleners die cliënten ondersteunen bij het kiezen en afsluiten van een zorgverzekering. De online training is bedoeld voor professionals en vrijwilligers zoals Budgetmaatjes, vrijwilligers thuisadministratie en wijkteammedewerkers, en voor medewerkers van juridische loketten, rechtswinkels en sociaal raadslieden. Wat als jouw cliënt tegen problemen aanloopt waardoor het overstappen naar een andere zorgverzekeraar of een ander pakket niet lukt? Zorgverzekeringslijn en de Ombudsman Zorgverzekeringen leggen uit wat de mogelijkheden in die gevallen zijn.

Deel dit bericht