Het is fantastisch dat de Centrale Raad van Beroep vandaag heeft vastgesteld dat huishoudelijk hulp een taak van de gemeente is. Dit zegt Illya Soffer, directeur van Ieder(in), bij het NOS-journaal., Het betekent dat gemeenten verplicht zijn om bij te springen als mensen zelf hun huis niet kunnen schoonmaken. Mensen aan hun lot overlaten, is er niet meer bij.

Ieder(in) stapte anderhalf jaar geleden als eerste naar de rechter vanwege het stopzetten van huishoudelijke hulp door een gemeente. Soffer, Die zaak hebben we toen gewonnen. Toch zijn veel gemeenten doorgegaan met het zomaar stopzetten of verminderen van hulp. Het gevolg: tientallen rechtszaken en duizenden bezwaarprocedures. Nu is er eindelijk duidelijkheid. Gemeenten moeten passende hulp in het huishouden bieden als mensen het zelf niet kunnen regelen of betalen.

Gemeenten moeten beleid nu aanpassen

Soffer vindt dat gemeenten die de afgelopen tijd in de fout zijn gegaan, nu als de bliksem hun beleid moeten aanpassen., Ze moeten hulp gaan bieden als het nodig is. En mensen die onterecht geen of te weinig huishoudelijke hulp hebben gekregen, moeten die alsnog krijgen. We gaan de staatssecretaris vragen om erop toe te zien dat gemeenten dit met spoed gaan doen.

De Raad deed ook een belangrijke uitspraak over de standaardoplossingen die gemeenten bieden. Mensen krijgen dan geen hulp op maat. Ze krijgen bijvoorbeeld standaard anderhalf uur per week. Ook komt het voor dat mensen tegen een gereduceerd tarief huishoudelijke hulp kunnen inkopen. Soffer, De Raad heeft gezegd dat je die standaardoplossing niet dwingend aan iedereen mag opleggen. Als mensen er niet mee uit de voeten kunnen – omdat het te weinig is of omdat ze het niet kunnen betalen – dan moet de gemeente toch hulp op maat bieden..

Geen luxe

Soffer zegt dat huishoudelijke hulp voor mensen met zware beperkingen absoluut geen luxe is. , Als je een spierziekte hebt of zware reuma dan kan je niet zonder die hulp. Het kan het verschil maken tussen zelfstandig wonen of naar een instelling moeten.

Deel dit bericht

Meer nieuws over