Waar vind ik de gleuf om mijn betaalpas in te steken? Welk bedrag staat er op het scherm? Wanneer moet ik nu op, OK‚ drukken? Voor grote groepen mensen, zoals mensen met een visuele beperking en ouderen, levert elektronisch betalen onnodig veel stress op. Het internationale platform Pay-Able wil dat betaalautomaten uniform en gebruiksvriendelijker worden.

Op 22 juni werd het platform gelanceerd. Doel ervan is de internationale krachten te bundelen en samen te pleiten voor toegankelijke en eenvoudig te bedienen betaalautomaten voor iedereen in de Europese Unie. Landelijke en Europese organisaties maken gezamenlijk deel uit van het platform. Vanuit Nederland zijn de Oogvereniging, de Consumentenbond en Ieder(in) lid.

Meer gemak, minder stress

Voor veel mensen die blind of slechtziend zijn geeft het spanning om met een betaalpas te betalen. De grootte en plaats van de toetsen, de leesbaarheid van het scherm en de geluiden verschillen bij de huidige betaalautomaten soms sterk van elkaar. De drempel om elektronisch te betalen wordt hierdoor onnodig hoog, terwijl elektronisch betalen steeds meer de norm wordt én iedereen wordt geacht zelfstandig mee te doen in de maatschappij.

Met gebruiksvriendelijkere en uniforme betaalautomaten wordt het voor iedereen gemakkelijker om elektronisch te betalen. Er zijn allerlei verbeteringen denkbaar: beter leesbare schermen, ondersteunende geluidssignalen, een vaste indeling voor de toetsen en gesproken instructies. Deze maatregelen helpen ook ouderen en laaggeletterden om zelfstandig met de betaalpas te kunnen (blijven) betalen. Ook deze groepen zijn daarom vertegenwoordigd in het nieuwe platform.

Geïnteresseerden kunnen een animatie bekijken en meer info vinden op de website van Pay-Able.

Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over