Morgen zijn in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement. Wat is er bij verkiezingen geregeld voor kiezers met een beperking? Elke stem telt, dus stembureaus moeten toegankelijk zijn. In dit artikel lees je welke hulp(middelen) er bij stembureaus zijn. En geven we je informatie die helpt om te bepalen op welke partij jij wilt stemmen.

Welke hulp mag je krijgen?

De Rijksoverheid heeft een overzicht gemaakt van wat er geregeld is voor kiezers met een beperking. Dit overzicht vind je hier: Wat is er bij verkiezingen geregeld voor kiezers met een beperking?  

Waar kan je toegankelijk stemmen?

Wil je weten waar bij jou in buurt een stembureau is met extra voorzieningen? Je kunt dat opzoeken op de website Waarismijnstemlokaal.nl. Is het zoeken op deze website lastig voor je? Dan kun je dit ook navragen bij je gemeente. 

Meldpunt onbeperkt stemmen

Ieder(in) heeft een meldpunt geopend om te volgen of mensen met een beperking of chronische ziekte goed aan de verkiezingen kunnen meedoen. Bij dit Meldpunt onbeperkt stemmen kan je zowel positieve als negatieve ervaringen melden.

Het meldpunt sluit een week na de verkiezingen. Je ervaring met stemmen kan je melden via de digitale vragenlijst. Telefonisch melden kan ook, via 085 – 400 70 22. 

Toegankelijke informatie over de partijprogramma’s

Op de website Stemjijook.nl vind je filmpjes waarin partijen in begrijpelijke taal uitleggen wat hun plannen zijn.  

Meer informatie

Deel dit bericht