Tijdens de aanslag in Utrecht bleek de crisiscommunicatie ontoegankelijk voor doven en slechthorenden. Sindsdien lobbyt Ieder(in) samen met aangesloten ledenorganisaties voor toegankelijke crisiscommunicatie, zoals de inzet van een gebarentolk en goede kwaliteit van ondertiteling.
NOS Radio 1 Journaal besteedde aandacht aan de toezegging van Grapperhaus. Daarin kwam ook Illya Soffer, directeur van Ieder(in), aan het woord: Soffer: “Wij zijn blij met het nieuws en we praten graag mee over de invoering. Het bagatelliseren van het probleem is hiermee echt voorbij. Het is een mooie eerste stap.” Ook NRC en Noord Hollands Dagblad berichtten er uitgebreid over.
Voor iedereen
Soffer benadrukt verder dat de communicatie tijdens een crisissituatie voor iedereen toegankelijk moet zijn: “Bij crisiscommunicatie moeten natuurlijk doven en slechthorenden goed op hoogte gehouden worden, maar ook voor mensen met een verstandelijke beperking of voor mensen met een visuele beperking kan en moet de crisiscommunicatie veel beter.”
Tegenstrijdig
Grapperhaus doet zijn toezegging naar aanleiding van Kamervragen. In zijn schriftelijke antwoorden op deze Kamervragen zegt hij te beseffen dat ondertiteling niet altijd goed volgbaar is voor mensen voor wie Nederlandse Gebarentaal de moedertaal is. Maar in andere antwoorden schrijft hij dat van persconferenties transcripties worden gemaakt, zodat doven en slechthorenden daar ook kennis van kunnen nemen. Daarin schuilt een tegenstrijdigheid.
VN-verdrag Handicap
Op de vraag of het ontbreken van toegankelijke communicatie in strijd is met het VN-verdrag Handicap antwoordt de Minister: “Nee. Wij delen niet de mening dat er sprake is van strijdigheid met het VN Verdrag Handicap.”
Als argument geeft de Minister dat er al maatregelen worden genomen voor toegankelijke informatie en communicatie, zoals een wettelijke regeling voor ondertiteling en het tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.
Ieder(in) zet vraagtekens bij deze redenering van de Minister. Om te beginnen is de kwaliteit van ondertiteling onvoldoende en bovendien, zo schrijft de Minister zelf, zijn live gestreamde media uitgezonderd van het besluit digitale toegankelijkheid.
Het VN-verdrag Handicap schrijft voor dat informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Ieder(in) hoopt dat de toezegging van Grapperhaus om bij crisiscommunicatie een gebarentolk in te zetten een eerste stap is naar toegankelijke overheidsinformatie voor iedereen.
NOS-bericht: Overheid zet gebarentolk in bij crisissituaties
NRC-artikel: Kabinet: gebarentolken vaker inzetten bij crisiscommunicatie
Artikel Noord Hollands Dagblad: Gebarentolk in actie bij crisis, veel aandacht gebarentaal door Heel Holland Bakt