Deze week is de Verkiezing voor de Meest Toegankelijke gemeente geopend. Hoe staat het met de toegankelijkheid in jouw gemeente?
Illustratief: verschillende gezichten

De verkiezing gaat over meer dan de fysieke omgeving. Het gaat ook over de mogelijkheden voor toegankelijk onderwijs, passend werk, de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, vrijetijdsbesteding en vervoer. Iedereen in Nederland moet mee kunnen doen en daarom doen ook alle gemeenten automatisch mee aan de verkiezing. Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt.

Na 2 publieksrondes kiest een jury op 7 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, de uiteindelijke winnaar. Breng hier je stem uit.

Gemeenten toegankelijk voor iedereen

Het is 5 jaar geleden dat het VN-verdrag Handicap door Nederland is geratificeerd. Het verdrag verplicht overheden zich ervoor in te spannen dat mensen met een beperking of chronische ziekte gelijkwaardig kunnen meedoen. Gemeenten hebben hier een belangrijke rol in en zijn hard bezig. Maar er is nog veel werk aan de winkel voordat alle gemeenten goed genoeg ingericht zijn voor mensen die bijvoorbeeld doof of blind zijn, in een rolstoel zitten, hersenletsel of een andere beperking hebben. Deze verkiezing is bedoeld om gemeenten te stimuleren bezig te gaan en blijven met toegankelijkheid voor iedereen.

Je kan jouw gemeente beoordelen tot eind juni. 

Deel dit bericht

Meer nieuws over