Veel mensen met een beperking hebben te maken met hoge energiekosten. Vorig jaar waren er maatregelen om mensen hiervoor te compenseren. Dit jaar is dat niet het geval. Wel is er een noodfonds voor mensen met een hoge energierekening en een laag inkomen.

Voorwaarden Noodfonds Energie

Mensen met een hoge energierekening en een laag inkomen komen in 2024 in aanmerking voor steun vanuit het Tijdelijk Noodfonds Energie. De regels voor toegang zijn versoepeld, waardoor meer huishoudens in aanmerking komen.

Je kunt steun aanvragen als jouw inkomen in 2024 lager is dan 130 procent van het sociaal minimum en je 8 procent van je inkomen (of meer) kwijt bent aan energie. Als je 130% tot 200% van het sociaal minimum verdient kun je steun aanvragen als je 10% of meer van je inkomen kwijt bent aan energie. De compensatie is in beide gevallen voor maximaal zes maanden.   

Aanvragen

Voor de precieze voorwaarden kijk je op Noodfondsenergie.nl. Je kunt je aanvraag dan doen tot uiterlijk eind maart 2024. Wil je een beroep doen op het Noodfonds? Dan kun je op de website van het Noodfonds jouw e-mailadres invullen, zodat je een mail krijgt als het opengaat. 

Extra ondersteuning

Er zijn geen specifieke maatregelen voor mensen die door hun handicap of ziekte extra gas, warmte of stroom gebruiken. Komt u hierdoor in de problemen? Neem dan contact op met de gemeente en vraag naar de mogelijkheden voor compensatie op maat. De mogelijkheden zullen per gemeente verschillen. Maar de gemeente mag je niet in de kou laten zitten! 

Energietoeslag 2023

Mensen met een laag inkomen die het afgelopen najaar geen energietoeslag hebben ontvangen, kunnen de energietoeslag 2023 vaak nog aanvragen bij hun gemeente. In de meeste gemeenten kan dit tot 30 juni 2024. Kijk voor meer informatie op de website van de Woonbond.

Deel dit bericht

Meer nieuws over