Op 17 december bepaalde de Rechtbank Gelderland dat huishoudelijke hulp onder de Wmo moet blijven vallen. Door de uitspraak krijgen mensen deze noodzakelijke voorziening gemakkelijker vergoed door hun gemeente. En het betekent dat gemeenten die ervoor gekozen hebben schoonmaakhulp te schrappen als voorziening in de Wmo, hun beleid moeten aanpassen.

Op 17 december bepaalde de Rechtbank Gelderland dat huishoudelijke hulp onder de Wmo moet blijven vallen. Door de uitspraak krijgen mensen deze noodzakelijke voorziening gemakkelijker vergoed door hun gemeente. En het betekent dat gemeenten die ervoor gekozen hebben schoonmaakhulp te schrappen als voorziening in de Wmo, hun beleid moeten aanpassen.

Ieder(in) voert vergelijkbare beroepszaken voor Lochem, Heerenveen en Groningen. Eerder dit jaar werd duidelijk dat Berkelland en Stadskanaal hun beleid gaan aanpassen om huishoudelijke hulp wel te gaan vergoeden via de Wmo.
Nu is het alleen nog zaak dat de staatssecretaris van VWS en de VNG ervoor zorgen dat gemeenten hun beleid in lijn brengen met deze uitspraak. Onderaan dit bericht vindt u een link naar de volledige uitspraak.

Wat betekent dit voor u?
Als u bij uw gemeente aan aanvraag (of melding) heeft gedaan voor huishoudelijke hulp omdat u vanwege uw beperking dat zelf niet meer kunt doen, en u krijgt van de gemeente een besluit waarin staat dat huishoudelijke hulp niet onder de Wmo valt, dan kunt u daartegen bezwaar indienen (binnen zes weken). Verwijs in uw bezwaar eventueel naar de uitspraak van de Rechtbank Gelderland. Mocht u tijdens het keukentafelgesprek al te horen krijgen dat huishoudelijke hulp niet onder de Wmo valt, ook dan kunt u (dus direct tijdens het keukentafelgesprek) aangeven dat dat niet juist is. Ook hier kunt verwijzen naar de uitspraak van de Rechtbank Gelderland.

De volledige uitspraak is hieronder te downloaden.

Ook Zorgvisie bericht over de uitspraak:
Huishoudelijke hulp blijft onder Wmo vallen

Terug naar Home

Downloads:

867_Lochem-uitspraak.pdf – PDF (200 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over