Woensdag 29 april moet staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) zich voor de vijfde keer in de Tweede Kamer verantwoorden voor de problemen met het pgb en de uitbetaling aan zorgverleners. Illy Soffer maandag 27 april hierover in Nieuwsuur: , Het is een uitvoeringsprobleem. Alle partijen hebben de complexiteit van de uitbetaling sterk onderschat.

Nieuwsuur besteedde 27 april aandacht aan de chaos rond het persoonsgebonden budget. Of de oplossing in de Kamer gevonden moet worden, betwijfelt Illya Soffer, ´t Zoveelste debat gaat echt niet helpen. Het zijn uitvoeringsproblemen, en die los je niet op in de Kamer.

Communiceer met budgethouders!

Illya Soffer dringt er bij de SVB en Van Rijn op aan om niet alleen hard te werken aan de oplossingen, maar ook om veel beter met budgethouders te communiceren. Ze moeten deze mensen laten zien dat er wat verbetert. Volgens Soffer moet de SVB ook zelf contact op moeten nemen met individuele budgethouders, als er iets niet in orde is. Dat gebeurt nu niet., Als een factuur nu niet leesbaar is krijg je niet direct een seintje, nee dat kan weken duren.

Nieuw systeem – grote verwerkingsachterstand

Sinds dit jaar is er een nieuw systeem voor het uitbetalen van het persoonsgebonden budget. Mensen krijgen het geld voor het inkopen van zorg niet meer direct op hun rekening gestort. Hun zorgverleners worden nu uitbetaald door de SVB, die toestemming moet krijgen van gemeente of verzekeraar. Een complexe operatie. De SVB kon de hoeveelheid werk begin dit jaar niet aan. Er is grote achterstand in de uitbetalingen ontstaan.

Onduidelijkheid en onzekerheid

Half januari traden noodscenario’s in werking om ervoor te zorgen dat zorgverleners betaald krijgen. Maar nog steeds zijn er tienduizenden zorgverleners die op hun geld wachten. Budgethouders verkeren in grote onzekerheid of zij hulp wel mogen inkopen en wat de hoogte van het bedrag is. Ook komt het voor dat de zorgverlener noodgedwongen de hulp stopzet omdat betaling uitblijft.

Kijk hier het Nieuwsuur-item Het item begint na plisminus 15 minuten

Deel dit bericht

Meer nieuws over