Dagbesteding is een plek voor mensen met allerlei verschillende beperkingen met als doel je dag zinvol te kunnen besteden. Je krijgt er zorg en ondersteuning die je nodig hebt en je kan er vaak iets leren en jezelf ontwikkelen. Steeds meer zorgaanbieders organiseren hun dagbesteding buiten hun eigen organisatie en werken samen met allerlei verschillende bedrijven. Een goede ontwikkeling? RTV Utrecht besteedde hier aandacht aan in hun nieuwsuitzending U Vandaag. Ieder(in) was te gast aan tafel om er over te praten.

Mogelijkheden zien in plaats van beperkingen

Kunnen werken en leren in een bedrijf van jouw keuze, is een goede ontwikkeling. Zeker als je kijkt naar de geschiedenis van de gehandicaptenzorg. In de jaren zestig werden mensen met een beperking gedwongen een leven te leiden buiten de samenleving. We kijken daar in deze tijd heel anders naar.

Dat mensen met een (verstandelijke) beperking nu de kans krijgen om te werken in een bedrijf, middenin de samenleving, is dus een goede ontwikkeling. Maar moet ook goed georganiseerd worden. Er zijn bijvoorbeeld nog te weinig goede afspraken gemaakt over simpel kunnen switchen van dagbesteding naar betaald werk. Of van werk naar dagbesteding.

Laat dagbesteding geen eindstation zijn

Dagbesteding kan het karakter hebben van een eindstation. Dat is voor sommige mensen prima. Dagbesteding is voor hen vervullend. Maar voor een deel ook niet. De overstap maken van dagbesteding naar werk is nu nog te complex. Mensen die meer willen omdat ze hun dagbestedingsplek bijvoorbeeld zijn ontgroeid, lopen tegen een hoop onvoorspelbaar gedoe aan. Zodra er sprake is van werken, gaat het inkomen fluctueren, toeslagen kunnen stoppen, achteraf is pas duidelijk wat je verdient, je kunt je recht op uitkering of je dagbestedingsplek kwijtraken.

Deze onvoorspelbaarheid en instabiliteit die een overstap teweeg brengt, maar vooral ook niet meer terug kunnen naar dagbesteding als werken voor jou bijvoorbeeld te veel spanning geeft, is voor veel mensen een reden om dan toch maar te blijven waar ze zitten. Dan wordt dagbesteding een eindstation. En dat is heel jammer en zonde van het potentieel van mensen die een switch willen maken naar betaald werk.

Ieder(in) vindt het belangrijk dat mensen eenvoudig stappen kunnen zetten vooruit. Maar ook weer eenvoudig terug kunnen als werken toch niet passend is voor de persoon. Dus kunnen bewegen en iets proberen, zonder allerlei gedoe en financiële risico’s te lopen.

Werken in bedrijven is niet voor iedereen

Dagbesteding in een bedrijf heeft voordelen voor mensen met een beperking die graag willen werken. Maar dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Er zijn ook mensen die liever activiteiten doen bij de zorgaanbieder. Of niet de mogelijkheid hebben om te kunnen werken. Dus het zorgaanbod van je dag beleven of activiteiten doen bij de zorgaanbieder is ook nog steeds nodig.

De uitzending van RTV Utrecht terugzien

We waren op 19 december te gast in de studio bij U Vandaag. De uitzending is ondertiteld en terug te kijken via deze link: UVandaag – RTV Utrecht.

Het artikel op de website van RTV Utrecht is terug te lezen via deze link:

Geen dagbesteding maar begeleid werken in een bedrijf voor Jacco en Matthijs, de gehandicaptenzorg verandert – RTV Utrecht

Fotocredits: screenshot uitzending U Vandaag – RTV Utrecht

Deel dit bericht