Dagbesteding vervangt school of werk. Of ontlast mantelzorgers. Zorgorganisatie Reinaerde, actief in de provincie Utrecht, moet waarschijnlijk meerdere dagbestedingsplekken sluiten of fuseren. Volgens de organisatie maken er te weinig mensen gebruik van, waardoor elf van de zeventien locaties niet langer rendabel zijn. RTV Utrecht onderzocht of winstgevendheid een argument moet zijn bij het leveren van goede zorg. Ieder(in) werd gevraagd om een reactie. Wij willen juist dat er meer dagbestedingsplekken bij komen.

Zorgorganisatie Reinaerde

Reinaerde biedt allerlei vormen van dagbesteding aan mensen die hulp nodig hebben, zoals mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Vorige maand verstuurde de organisatie een brief naar de familie en begeleiders van cliënten met de boodschap dat er financiële problemen zijn én dat er wellicht locaties gaan verdwijnen of samengevoegd worden.

Het speelt niet alleen bij Reinaerde

Dit probleem speelt niet alleen bij Reinaerde. Een deel van de zorgorganisaties die dagbestedingsplekken aanbieden schreef afgelopen jaar rode cijfers. Daarvoor zijn meerdere redenen aan te wijzen. Onder meer de coronacrisis. Er is toen veel tot stilstand gekomen en dat is sindsdien maar moeizaam weer opgestart.

Wat vindt Ieder(in) van marktwerking in de zorg

Op de vraag “Moet winstgevendheid een argument zijn bij het leveren van goede zorg?” kunnen wij heel duidelijk zijn. Nee.

Wij begrijpen dat een (financieel) gezonde organisatie beter is. Maar nee, marktwerking, efficiëntie en de vraag of dagbesteding wel rendabel is, zou in principe geen rol van betekenis moeten spelen. Omdat we het hier hebben over een zorgindicatie. Dan moet er gewoon zorg geleverd worden. De overheid is daarvoor verantwoordelijk.

Meer dagbestedingsplekken

Dagbesteding vervangt school of werk. Of ontlast naasten (mantelzorgers) als zij thuis intensieve zorg geven.

Wij willen juist dat er meer dagbestedingsplekken bij komen. Daar zijn er nu veel te weinig van. Veel mensen hebben geen kans om hun dag zinvol te besteden. En mantelzorgers kunnen overbelast raken. Dat is een zorg, zeker als de financiële problemen bij zorgorganisaties zoals bij Reinaerde betekent dat deze mensen er de dupe van zijn.

Lees het hele artikel

Lees het hele artikel op de website van RTV Utrecht: Onrendabele dagbesteding Reinaerde Utrecht mogelijk dicht, moet zorg winstgevend zijn? – RTV Utrecht

Fotocredits: rtvutrecht.nl @Reinaerde

Te zien is de kopieershop Boemerang, een van de dagbestedingslocaties van Reinaerde die verliesgevend is

Deel dit bericht