Veertien jaar geleden is het VN-verdrag Handicap opgesteld. Acht jaar later in juli 2016 trad het in werking in Nederland. Wat is de stand van zaken? Ieder(in) directeur Illya Soffer vertelt samen met ervaringsdeskundige Rhea Elise Koeblal hoe het er voorstaat in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers.
Illya Soffer

De stand van zaken  

Wanneer de presentator vraagt wat er terecht komt van dit verdrag in Nederland, stelt Illya dat een aantal zaken voor mensen met een beperking juist achteruit zijn gegaan in plaats van vooruit. Het verdrag moet een borgpen zijn: vooruitgang bieden, tegen achteruitgang, discriminatie en uitsluiting: “We zien met name op gebied van fysieke toegankelijkheid, dus van gebouwen, natuur, cultuur, dat vooral heel veel organisaties die daar hun eer in scheppen, hun best hebben gedaan. Als het gaat over werk, inkomen, onderwijs, wonen en de toegang tot zorg: dan gaat het niet goed.” De plek van een groot deel van de achterban van Ieder(in) in de samenleving is gemarginaliseerd geraakt. 

Wmo-beleid werkt belemmerend 

Rhea is ervaringsdeskundige als het gaat om problemen met het basale recht tot wonen. Zij heeft een fysieke beperking en probeert al negen maanden te verhuizen naar een andere gemeente, maar dit lukt nauwelijks door het huidige Wmo-beleid. “Er zijn twee problemen. Eén daarvan is welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de verhuizing. Het tweede probleem is dat ik al in een aangepaste woning woon, en de huidige Wmo zegt dat je alleen recht hebt op aanpassingen als het noodzakelijk is dat je verhuist, en dat bepaalt dan de gemeente.” 

Structurele problemen  

Illya vervolgt dat Rhea’s verhaal zeker niet op zichzelf staat en dat de overheid veel meer kan doen om mensen hun basale rechten te kunnen laten verzilveren. “Iedereen moet zich natuurlijk helemaal rotschamen dat je in Nederland als je in een rolstoel zit niet kan verhuizen. Dit gaat bijvoorbeeld ook om volwassen wordende kinderen met een beperking die op een gegeven moment uit huis willen. Dan zegt de gemeente: we hebben uw woning al aangepast dus we kunnen niks meer voor u doen. Deze manier van kijken naar mensen met een beperking is dus heel erg discriminerend en diskwalificerend en valt ook niet te corrigeren.” 

“Mensen met een beperking horen gewoon bij de gemeenschap, maar je doet eigenlijk alsof ze niet bij die gemeenschap horen door te zeggen: jíj moet heel erg je best doen om toegang te krijgen tot je basic rights, tot jouw mensenrecht.”

Het hele fragment of aflevering terugluisteren? 

Beluister hier het hele fragment met Illya Soffer en Rhea Elise Koeblal. 

Klik hier voor de link naar de hele aflevering van Spraakmakers.

Hieronder is een transcript van het radiofragment te downloaden.

Deel dit bericht

Meer nieuws over