Een paar maanden geleden was het nog nauwelijks voor te stellen, maar voor veel mensen lijkt de coronapandemie tot een einde te zijn gekomen. Ook het kabinet is overgegaan op een nieuwe fase in het coronabeleid. Mensen met een kwetsbare gezondheid voelen zich in de steek gelaten door dit nieuwe beleid. Voor hen zijn Covid en de risico’s daarvan nog niet voorbij.

In een interview met Trouw vertelt Illya Soffer namens Ieder(in) dat er in het coronabeleid te weinig rekening wordt gehouden met mensen die risico lopen op gezondheidsschade door corona. Hierdoor trekt een deel van de samenleving zich juist terug, omdat zij bang zijn voor een besmetting. “Wij krijgen vijftig tot zestig meldingen per week van mensen die zich zorgen maken en vragen stellen over het risico dat ze lopen”, zegt directeur Soffer.

Houd rekening met elkaar

Ieder(in) signaleert dat het kabinet nauwelijks iets doet om verspreiding van het virus te beperken, terwijl een besmetting bij mensen in de risicogroep grote gevolgen kan hebben. Zowel Soffer als hoogleraar Infectieziekten Chantal Bleeker pleiten ervoor dat het kabinet meer kan doen om besmettingen te voorkomen. Niet door sociale beperkingen, maar bijvoorbeeld door het stimuleren van goede ventilatie, thuiswerken en digitaal onderwijs. “Benoem dat het belangrijk is om elkaar te blijven beschermen”, sluit Soffer af.

Hieronder zijn de artikelen van Trouw te vinden.

Het volledige interview in de Trouw met Illya Soffer van Iederin is hier te lezen.

In de Verdieping van Trouw doen drie mensen hun verhaal over waarom zij juist nu schuilen voor het virus. Lees hier de interviews.

Lees hier het redactioneel commentaar in Trouw: “Probeer solidair te zijn met kwetsbaren, want corona is nog niet weg”

Deel dit bericht

Meer nieuws over