Na twee jaar stilstand vanwege corona en een demissionair kabinet kwam er gisteren eindelijk beweging in de Participatiewet. Ons manifest waarin we de minister oproepen de bestaanszekerheid van mensen met een beperking te verbeteren, was geland bij de Tweede Kamerleden. En de aandacht die we hebben gekregen voor dit onderwerp in de media, had indruk gemaakt. Een overzicht.  

Het Tweede Kamerdebat 

Zeven uur duurde het debat in de Tweede Kamer. Minister Schouten werd bevraagd op verschillende onderdelen van de wet. Met als doel deze zo snel mogelijk te verbeteren. Het was teleurstellend hoe weinig de minister inhoudelijk kon toezeggen en het was erg jammer dat bepaalde verbeteringen niet versneld doorgevoerd konden worden. Wat de minister betreft kreeg zorgvuldigheid voorrang. Het is nu wachten op de stemming. Die zal volgende week dinsdag (5 juli 2022)  plaatsvinden. Er wordt dan gestemd over de moties die zijn ingediend door de Kamerleden. 

Oudere berichten over dit onderwerp:

Volg het Kamerdebat over het verbeteren van de Participatiewet – Iederin

Oproep aan minister: verbeter de bestaanszekerheid van mensen met een beperking – Iederin

In de Media

We hebben in de media aandacht gevraagd voor de mensen met een beperking die vastlopen in de Participatiewet. Lees, kijk en luister dat hier terug: 

Humberto – 21 juni: 

Ervaringsdeskundige Esmée Kroon vertelt wat het voor haar betekent om met een beperking te leven van een bijstandsuitkering. Ze zit tegenover minister Carola Schouten in de uitzending van Humberto. 

NOS artikel – 22 juni: 

Mensen met arbeidsbeperking buitengesloten, ‘door wetgeving achter geraniums’ (nos.nl) 

Volkskrant – 25 juni:  

Banenplan voor arbeidsbeperkten laat tienduizenden links liggen: ‘Het voelde alsof ik dubbel werd gediscrimineerd’ (volkskrant.nl) 

Trouw – 27 juni: 

‘Participatiewet verhindert onafhankelijkheid van jongeren met beperking’ (trouw.nl) 

Deel dit bericht