Per 1 december is het verplicht een mondkapje te dragen in openbare gebouwen, winkels, musea, restaurants en theaters. Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten, zijn uitgezonderd van die verplichting. Maar er is nog veel discussie over hoe zij moeten bewijzen dat zij zijn vrijgesteld van de mondkapjesplicht. Illya Soffer, directeur van Ieder(in) sprak hierover de afgelopen dagen in diverse media.

Vanaf dinsdag is het dragen van een mondkapje verplicht, maar voor mensen die er niet een kúnnen dragen is nog geen oplossing, kopt de Trouw op zaterdag 28 november. Mensen moeten vanaf dinsdag bij controle zelf kunnen aantonen dat ze uitgezonderd zijn van de mondkapjesplicht. Een bespottelijke inbreuk op de privésfeer van mensen, aldus Illya Soffer.

https://www.trouw.nl/binnenland/mondkapjes-per-1-december-verplicht-in-publieke-binnenruimtes-maar-de-discussie-gaat-door~b55b6eb9/

Bewijslast

Ook het NOS Radio 1 journaal heeft maandagochtend 30 november aandacht voor de mondkapjesplicht en de uitzondering daarop voor mensen die hier vanwege een beperking of ziekte niet aan kunnen voldoen. Illya Soffer legt uit voor wie de uitzondering geldt en waarom het zo verkeerd is dat deze mensen nu zelf met bewijslast moeten komen. Naast Soffer wordt ook Janneke Heijstek geïnterviewd, die geen mondkapje kan dragen vanwege medische redenen.

https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/68636-2020-11-30-wat-als-je-geen-mondkapje-kan-dragen

(Een audiotranscriptie is te downloaden onderaan deze pagina)

Voorkom discussies

In een artikel van 26 november van Argos (VPRO) benadrukt Illya Soffer dat er snel duidelijkheid moet komen hoe mensen kunnen aantonen dat zij terecht geen mondkapje dragen. ‘Er moeten geen discussie ontstaan’, aldus Soffer. ’De bewijslast dreigt nu veel te ingewikkeld te worden voor mensen.’

https://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/straatvrees-door-mondkapjesplicht.html

Uitgebreid aandacht in de media

En ook in andere media uitgebreid aandacht voor de mondkapjesplicht en mensen met een beperking:

Hart van Nederland
5 Uur Show (SBS6)
RTL Nieuws 30 november
Ask me Anything BNR
Omroep West (rond 50 minuten)
NH Nieuws

Meld je problemen

Loop je op tegen problemen met de mondkapjesplicht of de ontheffing? Word je geweigerd bij bijvoorbeeld winkels, musea of andere publieke voorzieningen? Krijg je onterecht een coronaboete? Neem dan contact op met het Meldpunt van Ieder(in): https://iederin.nl/meldpunt-iederin/. Je kunt ons ook bellen: 085-4007022. Met de meldingen trekken we aan de bel bij de politieke partijen, Tweede Kamer en het kabinet om met een betere regeling te komen.

Deel dit bericht