Uiteenlopende deelname per gemeente
Bijna 60% van de mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen heeft een gemeentelijke zorgverzekering. Voor mensen met een beperking kan deze verzekering aantrekkelijk zijn omdat de dekking vaak uitgebreider is. Nog niet alle gemeenten bieden deze verzekering aan. De cijfers in de update zijn gebaseerd op onderzoek onder 272 gemeenten. Steeds meer mensen kennen de gemeentepolis en maken gebruik van het passende aanbod, waarbij de financiële bijdrage van de gemeente ook toeneemt. Per gemeente loopt het percentage van mensen met een polis erg uiteen.
Kans voor belangenbehartigers
Gemeenten met een gemeentelijke zorgverzekering besluiten elk jaar welke voorwaarden gelden voor het komende jaar. De voorwaarden en kwaliteit van de verzekering verschillen per gemeente. Nog niet alle gemeenten bieden deze verzekering aan. Voor iedereen die lokaal opkomt voor de belangen van mensen met een beperking of chronisch ziekte ligt hier dus een kans. Het informatieblad biedt goede informatie om in uw gemeente in gesprek te gaan over de gemeentepolis.
Gemeenten verantwoordelijk voor gerichte inkomensondersteuning
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor goede inkomensondersteuning voor mensen met een beperking of chronische ziekte. De gemeenten krijgen daarvoor een flink budget van het Rijk. Veel gemeenten zetten dit geld in door een gemeentepolis aan te bieden, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kunnen gemeenten via de WMO een tegemoetkoming voor meerkosten geven en blijft maatwerk vanuit de bijstand altijd een optie. Juist door de gevolgen van de COVID 19 voor mensen met een hoog gezondheidsrisico verdient dit onderwerp dit jaar extra aandacht.
Download hieronder de update van het informatieblad en ga met uw gemeente in gesprek over de gemeentepolis.