De Wajong is nog steeds behoorlijk ingewikkeld. Dat blijkt uit het aantal vragen dat de medewerkers van het informatiepunt sinds de start hebben beantwoord. Voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) reden om de afspraken met Ieder(In) met een jaar te verlengen tot eind 2022. Programmamanager Marcel van Bockel: "Het Informatiepunt Wajong voegt echt iets toe naast bestaande voorzieningen zoals het UWV en hulplijnen van lokale organisaties." 

“Om mijn eigen idee over wat de wijziging voor mij zou betekenen te toetsen” en “Graag een onafhankelijk antwoord”. Dit zijn zomaar enkele reacties uit een brede raadpleging onder Wajongers, naar aanleiding van hun contact met het Informatiepunt Wajong. Het ministerie zag – mede op basis van deze enquêteresultaten – de noodzaak tot continuering.

Tegenstrijdig

“Dat het informatiepunt een succes is, is eigenlijk tegenstrijdig”, zegt Joris Barendrecht, beleidsmedewerker arbeid bij Ieder(in). “Als alle regels en wetgeving helder en eenvoudig zouden zijn, dan is een informatiepunt helemaal niet nodig.” Toch is ook hij blij met het besluit van het ministerie. “Het geeft ons de mogelijkheid om nog meer Wajongers te helpen en te ondersteunen. Voortaan kunnen ze bij ons terecht met al hun vragen over de Wajong, niet alleen over de veranderingen. Maar ook over samenwonen, studeren, toeslagen en werk bijvoorbeeld.”

Kennis maken met het team achter het informatiepunt? Lees verder op de website WieWatWajong.

Deel dit bericht

Meer nieuws over