‘2020 was een jaar om naar uit te kijken. Naast de vele lobbydossiers waaraan Ieder(in) zou gaan werken, zouden we ons ook voorbereiden op de komst van een nieuw subsidiekader en de verkiezingen in 2021. Met deze thema’s voor ogen, begonnen we in januari met frisse moed aan het nieuwe decennium. Maar toen kwam corona. En alles werd anders!’ Met deze uitspraak leidt Illya Soffer, directeur van Ieder(in), het jaarverslag 2020 in. Lees wat we in dat uitzonderlijke jaar toch nog allemaal voor elkaar hebben gekregen.

Uitdaging en drive voor 2020

In maart 2020 grijpt het coronavirus in Nederland serieus om zich heen. Van de een op de andere dag zijn dingen anders. Het werd ons snel duidelijk dat het krijgen van corona voor een groot deel van onze achterban grote risico’s met zich meebrengt. Ook zagen we dat onze achterban onevenredig hard getroffen wordt door de coronamaatregelen.

Soffer zegt hierover in het jaarverslag: “Voor mij als directeur staat vast dat we dit schip – onze achterban èn onze mensen – door deze uitzonderlijke storm moeten loodsen en moeten voorkomen dat er mensen over boord slaan. Deze nieuwe verantwoordelijkheid bepaalt vanaf maart 2020 onze uitdaging én drive.”

Samen keihard knokken

Meer dan ooit stonden de belangen, de positie en de veiligheid van mensen met een beperking of chronische ziekte op het spel.

Politici hebben het al snel over ‘de bescherming van kwetsbaren’, maar de mensen uit onze achterban kwamen daarbij, zeker in de eerste maanden van de pandemie, totaal niet aan de orde. De coronacrisis maakt epijnlijk zichtbaar hoe nodig het is om de situatie van mensen met een beperking of chronische ziekte op de agenda te krijgen.

Soffer: “Onze achterban heeft helaas niet vanzelfsprekend een stem en een plek. Samen met onze leden en netwerkpartners moeten we keihard knokken om bij de beslissers van het COVID-19-beleid goed in beeld te komen en te blijven.”

Download hieronder het volledige jaarverslag 2020 (tekstversie of een versie opgemaakt met beeld).

Deel dit bericht

Meer nieuws over