De Eerste Kamer stemt op 9 december over het wetsvoorstel dat de vrijheid van burgers beperkt om zelf een eigen arts, zorgverlener of zorginstelling te kiezen. In advertenties in dagbladen deze week roept de beroepsvereniging voor artsen (VvAA) samen met Ieder(in), de Consumentenbond en Abvakabo FNV de Eerste Kamer op om een stokje te steken voor de afschaffing van dit fundamenteel recht van mensen.

Het wetsvoorstel bepleit de invoering van een goedkopere budgetpolis. Met een budgetpolis kun je niet meer zelf een specialist of psycholoog kiezen.

Mensen met een beperking hebben vaker een laag inkomen en hogere kosten. Ze zullen dus eerder om financiële redenen voor deze polis kiezen. De prijs van zorg wordt dan doorslaggevend, ten koste van je recht op vrije artsenkeuze.

Illya Soffer: “De invoering van deze wijzigingen zal de solidariteit tussen ziek en gezond en arm en rijk verder onder druk zetten.”

Petitie

VvAA, Ieder(in), Consumentenbond en Abva-Kabo roepen burgers op om de petitie te tekenen tegen het wetsvoorstel. Dat gebeurt met een grote advertentie in abri’s door het hele land.

Teken hier de petitie

Lees eventueel ook eerder bericht van Ieder(in): Debat over vrije artsenkeuze
Bekijk eventueel ook uitzending Zembla: Fijn dat we verzekerd zijn

Meer over Zorg
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over