Het Juridisch Steunpunt hielp bij bezwaar en soms beroep, maar had vooral een voorlichtings- en wegwijs functie in het hele brede spectrum van alle zorgwetten, arbeid en het sociaal domein. Daarin was het steunpunt uniek en onvervangbaar. Met de sluiting komt een einde aan de juridische ondersteuning die Ieder(in) (en haar juridische voorgangers) 17 jaar heeft gegeven aan mensen uit haar achterban die vastliepen in wet- en regelgeving en ondoorzichtige bezwaar- en beroepsprocedures.
Rechtspositie in gevaar
Het sluiten van het Juridisch Steunpunt ondermijnt de rechtspositie van mensen met een beperking. Dat geldt zeker voor mensen die geen financiële ruimte hebben voor het voeren van juridische procedures of voor het in de arm nemen van een advocaat. De wet- en regelgeving en de beschikkingen die mensen krijgen van de gemeente of andere uitvoerende instanties, zijn voor veel mensen ondoorgrondelijk.
Veel mensen weten niet waar ze recht op hebben en op welke wijze – en vooral op welke juridische gronden – ze hun recht daadwerkelijk kunnen krijgen. Mensen laten het er daarom vaak bij zitten. Dit brengt niet alleen de rechtspositie van mensen in gevaar, maar ook de gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking. Ieder(in) blijft zich daarom inzetten voor goede juridische advies en eventueel ondersteuning in het sociaal domein, toegankelijk voor iedereen.
Juridische wegwijzer
Waar kunnen mensen vanaf 1 januari wel terecht voor juridisch advies en ondersteuning? We zullen de vragen die komende weken nog bij ons binnenkomen, zo goed mogelijk afhandelen en doorverwijzen. Mensen die al bij hun aanvraag voor zorg en ondersteuning vastlopen, niet weten waar ze moeten zijn en van het kastje naar de muur gestuurd worden, kunnen terecht bij het Juiste Loket. Daarnaast hebben we een juridische wegwijzer samengesteld met een aantal andere organisaties die juridisch advies geven.
Downloads:
1700_Juridische_wegwijzer_Iederin-2.docx – docx (71 KB)