De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat, naast fysiek onderwijs, online onderwijs mogelijk blijft op het mbo, hbo en de universiteiten. Dit bleek woensdag in het coronadebat, waarin het opengaan van de onderwijsinstellingen werd besproken. De opstelling van de Kamer sluit aan bij de oproep die Ieder(in) en JongPIT eerder deze week hebben gedaan.

Instellingen moeten in gesprek met kwetsbare studenten

De Kamer steunde massaal een motie waarin de minister werd gevraagd in gesprek te gaan met de onderwijskoepels, zodat hybride onderwijs mogelijk blijft zolang het fysieke onderwijs nog niet veilig is voor alle studenten. Een mooi resultaat.
De reactie van de minister was positief, maar wel vrijblijvend. Ze zei dat de instellingen het recht op hybride onderwijs niet kunnen garanderen. “Dan overbelast ik de docenten.” Wel zou ze van de instellingen verlangen dat ze maatwerk leveren voor kwetsbare studenten/docenten. Hierover moeten de instellingen de komende tijd met deze groepen in gesprek.

Gelijkwaardige positie

Ieder(in) maakt zich zorgen over deze toezegging. Want het is maar de vraag of de aangekondigde gesprekken inderdaad overal zullen plaatsvinden. En als die gesprekken er wel zijn, of studenten met een beperking daarin dan echt een gelijkwaardige positie zullen krijgen, zodat er ook echt wat gebeurt. Als instellingen aangeven moeite te hebben met het uitvoeren van hybride onderwijs, moet het ministerie van OCW hulp aanbieden. Het is jammer dat een concrete toezeggingen hiervoor niet is gedaan.

Verder vinden Ieder(in) en JongPIT het belangrijk dat online onderwijs – vanwege de voordelen voor studenten met een beperking – een structureel karakter krijgt. Op dit vlak is helaas nog geen toezegging gedaan.

Zie hier onze oproep aan de Kamer van begin deze week.

Deel dit bericht

Meer nieuws over