Het CDA wil alternatieven voor het internetloket. VVD pleit voor toezicht op toegankelijkheid gemeentewebsites. PvdA wil gebruiksvriendelijke modules die gemeenten moeten gebruiken als basis voor hun website. Deze suggesties kwamen naar voren tijdens het kameroverleg van 3 april over de toegankelijkheid van gemeentewebsites. Minister Plasterk bleef bij zijn standpunt dat niet alle websites volledig toegankelijk moeten zijn. Wel vindt hij dat essentiële onderwerpen toegankelijk en bruikbaar moeten zijn voor alle burgers. In mei komt hij met een lijst van zaken die 100% gebruiksvriendelijk moeten zijn.

Aanleiding voor het kameroverleg was de eerdere uitspraak van de Minister Plasterk dat hij de garantie van toegankelijkheid en bruikbaarheid van overheidswebsites wil versoepelen. Plasterk vindt dat overheidswebsites voorlopig niet hoeven te voldoen aan de 16 basale webrichtlijnen die eerder verplicht waren. Deze standspuntswijziging van de minister heeft bij diverse belangenorganisaties, waaronder De Oogvereniging en de CG-Raad, verontwaardiging opgeroepen. Voorafgaand aan het kameroverleg van 3 april stuurden de organisaties dan ook een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Kamerleden hebben de brandbrief serieus genomen. Zo wil het CDA dat er voor het internetloket alternatieven, zoals de telefoon, moeten zijn. De VVD pleit voor deskundig toezicht op de toegankelijkheid van gemeentewebsites. De PvdA ziet een oplossing in het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke modules, die alle gemeenten moeten gebruiken. Dat leidt ook nog eens tot kostenbesparing.

De overheid heeft de ambitie om uiterlijk in 2017 al haar diensten digitaal beschikbaar te stellen. Minister en Kamerleden onderschrijven dat in 2017 de digitale communicatie tussen burgers en organisaties laagdrempelig en gebruiksvriendelijk moet zijn.

 

Lijst belangrijk en minder belangrijk

Minister Plasterk bleef bij zijn standpunt dat niet alle websites volledig toegankelijk moeten zijn. Wel vindt hij dat essentiële onderwerpen goed toegankelijk en bruikbaar moeten zijn voor alle burgers. Voor andere onderwerpen kunnen alternatieven worden geboden.

De minister heeft beloofd in mei te komen met een lijst van zaken die 100% gebruiksvriendelijk moeten zijn. Daarnaast maakt hij ook een lijst van wat hij minder van belang acht en waarvoor bijvoorbeeld alternatieven zijn.

Nieuwsbrief De Oogvereniging

Deel dit bericht

Meer nieuws over