Het STAP-budget is de bekende vergoeding van maximaal 1000 euro voor het volgen van een opleiding. Hiermee kunnen mensen hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren. Er is veel kritiek op de regeling geweest. Daarom staat er nu een wetswijziging op stapel. Die zorgt voor verbeteringen maar houdt nog onvoldoende rekening met de behoeften van mensen met een beperking, vindt Ieder(in).
Twee studenten, waarvan één in een rolstoel zit, voor een universiteitsgebouw.

De kritiek

Er is veel kritiek op het STAP-budget. Zo worden vaak cursussen aangeboden die voor de arbeidsmarkt niet-relevant zijn. De aanvraagperiode is zeer kort en de regeling wordt relatief veel gebruikt door mensen die al een goede positie hebben op de arbeidsmarkt.

Extra budget voor praktisch geschoolden

Met de voorgestelde wetswijziging komt er extra budget voor mensen zonder opleiding en voor praktisch geschoolde mensen. Zodat deze doelgroepen vaker gebruik gaan maken van de regeling om zo hun arbeidsmarktpositie te verbeteren. Ieder(in) is positief over deze verbeteringen, maar wil dat er daarnaast ook wordt gekeken hoe mensen met een beperking beter kunnen profiteren van het STAP-budget.

Aandacht voor mensen met een beperking

Mensen met een beperking hebben namelijk veel minder vaak werk dan mensen zonder beperking. Zij kunnen een steuntje in de rug om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren dus extra goed gebruiken. Maar of het STAP-budget daaraan bijdraagt is maar de vraag.

De aanvraagprocedure van het STAP-budget is ingewikkeld waardoor die minder toegankelijk is voor laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking. Ook is het niet bekend in hoeverre het cursusaanbod (digitaal) toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Ieder(in) roept het kabinet daarom op om te monitoren in hoeverre mensen met een beperking voordeel ondervinden van het STAP-budget. Verder wil Ieder(in) dat er extra budget voor deze groep wordt vrijgemaakt.

Zelf STAP-budget aanvragen?

Wil jij zelf een opleiding volgen met steun van het STAP-budget? Kijk dan voor meer informatie op: STAP-budget | UWV | Particulieren

Wil je je ervaringen met het budget met ons delen? Stuur dan een mail naar ons meldpunt: meldpunt@iederin.nl

Hieronder kan je reactie van Ieder(in) op de wetswijziging downloaden.

Deel dit bericht

Meer nieuws over