Staatssecretaris Van Rijn heeft vanmiddag laten weten dat de vergeten groep van tienduizend mensen toch rechtstreeks in de Wet langdurige zorg komt. Dit is heel goed nieuws! Hiermee komt een einde aan een periode van grote onzekerheid voor de betrokkenen.

Ieder(in), Per Saldo en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland hebben de afgelopen tijd meermaals de noodklok geluid over een groep van tienduizend mensen die buiten de Wlz dreigen te vallen. Het gaat hierbij om kinderen en volwassenen die thuis intensieve zorg krijgen. En die dankzij veel steun van ouders en omgeving thuis kunnen blijven wonen.

De staatssecretaris wilde aanvankelijk deze groep onderbrengen in een ingewikkelde overgangsregeling. Daarbij was het niet zeker of mensen dan nog de vertrouwde zorg krijgen die ze nodig hebben.

Daad bij woord

Illya Soffer, directeur van Ieder(in), zei zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur dat eigenlijk iedereen ervan overtuigd is dat deze groep in de Wlz thuishoort. Inclusief de staatssecretaris. Gelukkig heeft hij nu ook de daad bij het woord gevoegd.

Hoe verder?

De tienduizend mensen uit de vergeten groep zullen binnenkort een brief krijgen van het CIZ, waarin staat dat ze rechtstreeks kunnen instromen in de Wlz. Ze moeten dan wel aangeven dat ze dat ook willen. Eenzelfde brief krijgen overigens ook de vierduizend mensen die eerder – ook na het luiden van noodklokken – zijn ondergebracht in de Wlz.

Meldpunt

Ieder(in) en Per Saldo beginnen volgende week met een Meldpunt waar u terecht kunt met vragen over dit onderwerp. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Meer over Zorg
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over