Laura Vervaart is sinds januari 2018 freelance regisseur en producent bij De Wilde Ganzen. Ze vertelt over de voordelen die freelancen haar opleveren. Laura, ‚ Freelancen is voor mij dé manier van werken. Het gaat er niet om h√≤e je het doet, maar w√°t je doet. Het eindresultaat telt.

Laura kan nooit ver in de toekomst plannen. Dit laat haar arbeidsbeperking niet toe. Als freelancer heeft ze wél de maximale controle over w√°√°r en wannƒóƒór zij werkt. Zo heeft zij haar beperking onder controle. Laura heeft een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, zij vraagt geen hulp en aandacht bij problemen.

Benauwend

‚ Het is niet relevant voor een opdrachtgever om te weten of ik een beperking heb, het eindresultaat telt. Ik kan mijn werk zo verdelen dat ik geen tot weinig last heb van mijn beperking‚, geeft Laura aan., Eerder had ik een dienstverband bij een semi-overheidsinstelling. Dat werkte juist benauwend voor mij.

Handig

‚ Als freelancer heb ik het dus een stuk minder benauwd dan bij een werkgever. Mijn geld wordt door mijn opdrachtgever via een Pay-Roll bedrijf wekelijks aan mij uitbetaald. Ik draag sociale premies af. Zo bouw ik WW-recht op en ben ik verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Ook voer ik geen administratie. Dit regelt het pay-roll bedrijf. Handig h√®‚, glimlacht Laura

Grenzen

Als freelancer kan Laura de momenten omzeilen wanneer het door haar arbeidsbeperking even niet uitkomt om te werken. Ze hoeft hierdoor ook niet over haar eigen grenzen te gaan. In het verleden gebeurde dit bij vaste werkgevers juist wél, waardoor zij een aantal keer is uitgevallen.

Werken naar vermogen

Natuurlijk heeft freelancen niet alleen maar voordelen. Laura is zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van opdrachten. Maar dit betekent wel dat zij zélf bepaalt wat werken naar vermogen is. Dit komt omdat zij zelf het aantal opdrachten bepaalt. Normaal bepaalt het UWV het arbeidsvermogen bij een werknemer met een arbeidsbeperking.

Slechte dag

Ik ben vrij om naar vermogen werk aan te nemen. Als ik een slechte dag heb door mijn beperking, merkt de opdrachtgever daar niets van, omdat ik vooral thuis mijn werkzaamheden verricht. Ik hoef slechts één middag in de studio van de Wilde Ganzen aanwezig te zijn.

Het meest vrolijke/gelukkige moment in je carrière?

‚, De eerste keer de regie van De Wilde Ganzen helemaal zelf doen! Er ging van alles mis! Uiteindelijk is toch alles gelukt en ben je trots op wat je bereikt hebt die dag,‚, vertelt een tevreden Laura.

Dit interview is geschreven voor het project Meer wegen naar werk

‘Meer wegen naar werk’ maken we samen met Patiëntenfederatie Nederland en MIND Landelijk Platform Psychische Gezonheid.

Deel dit bericht

Meer nieuws over