Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Veolia Transport Limburg een reizigster discrimineert omdat chauffeurs niet helpen bij het bedienen van uitklapplanken en omdat elektrische uitschuifplanken vaak niet werken. Het College heeft de staatssecretaris dringend verzocht na te gaan of dit probleem ook bij andere vervoerders voorkomt.

Sinds 2012 moeten bussen en metro’s toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat vervoerders zich niet altijd aan de nieuwe regels houden blijkt uit deze uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.

Het probleem

De vrouw gebruikt een rolstoel en reist bijna dagelijks met de bussen van Veolia. Sommige bussen van Veolia hebben een handmatig bediende uitklapplank, andere bussen hebben een elektrische uitschuifplank. De vrouw kan vanuit haar rolstoel de handmatige uitklapplank niet zelf bedienen en de elektrische uitschuifplanken zijn vaak stuk. De buschauffeurs helpen haar niet bij het in- en uitstappen, omdat de geldlade dan onbeheerd is en omdat de bus dan niet meer op tijd rijdt.

De Limburgse oplossing

Als oplossing voor het probleem biedt Veolia de mogelijkheid een begeleider mee te nemen. Daarnaast zorgt Veolia voor vervoer als zij zich een uur van te voren aanmeldt.

Onvoldoende

De oplossingen van Veolia voldoen niet aan de eisen van de gelijkebehandelingswetgeving. Die verplichten Veolia om het busvervoer zo te regelen dat een reiziger met een beperking zelfstandig reizen kan. Van een chauffeur mag worden verwacht dat die een reiziger een handje helpt.

Bron: College van de Rechten van de Mens

Lees hier de samenvatting van de uitspraak

Meer over Vervoer
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over