Ieder(in) werkte samen met NOS op 3 aan een item over de participatiewet. Die werkt niet voor mensen met een beperking. We kaarten dit al jaren aan, samen met een grote groep maatschappelijke organisaties. Verschillende rapporten en journalisten onderschrijven dit, maar oplossingen blijven uit. Daarom start Ieder(in) een meldactie. Deel jouw ervaring met de participatiewet. Zo help je ons om jouw belangen te verdedigen. 
Esmee en Mare maken samen een hartje met hun handen

Zit jij ook vast in de Participatiewet? Mail jouw ervaring naar meldpunt@iederin.nl. Als dat niet lukt, kun je ons meldpunt bellen op 085 – 400 70 22 (maandag tot donderdag). Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. We kunnen niet op elk bericht persoonlijk reageren, maar we nemen jouw ervaring sowieso mee in onze lobby. 

NOS op 3 laat zien: wet werkt niet voor wie beperking heeft

NOS op 3 maakte in samenwerking met Ieder(in) een uitlegvideo over de Participatiewet. Mare en Esmee laten hierin zien hoe de wet hun leven belemmert. NOS op 3 is een digitaal platform van de NOS dat duiding bij het nieuws geeft voor een voornamelijk jonger publiek.  

De Participatiewet zet mensen met een beperking klem. Kun je niet of maar een beperkt aantal uren werken door je beperking? Dan is het nu onmogelijk om je uit de uitkering te werken (tenzij je ontzettend veel geld per uur verdient). Werken loont namelijk nauwelijks: je mag van elke euro die je naast je uitkering verdient maar 15 cent houden. Zo kan je nooit maandelijks het minimumloon verdienen, ook al werk je naar je beste vermogen.

Ook mag je niet meer dan een paar duizend euro vermogen opbouwen. En woon je samen? Dan word je financieel afhankelijk gemaakt van je partner. Dit staat haaks op het VN-verdrag Handicap dat stelt dat de Nederlandse regering zich moet inspannen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking recht hebben op financiële zelfstandigheid en gelijke kansen op werk dat loont. 

Verbetertraject: belangrijke kans

Op dit moment loopt het verbetertraject ‘participatiewet in balans’ waarbij het ministerie de wet fundamenteel wil wijzigen. Voor Ieder(in) kan dit alleen slagen als twee zaken voor mensen met een beperking worden verzekerd, namelijk:

  • werken naar vermogen moet lonen,
  • financiële onafhankelijkheid moet kunnen.

Om het verbetertraject tot een succes te maken is het belangrijk om mensen zelf en hun vertegenwoordigende organisaties intensief bij het ontwikkelen van beleid te betrekken.

Laat je horen: wat heb jij nodig? 

Heb jij zelf ervaring met een uitkering binnen de Participatiewet? Is het voor jou onmogelijk om maandelijks ondanks je werk een fatsoenlijk inkomen te verdienen? Of kom je misschien niet aanmerking voor een uitkering omdat je samenwoont? Wij horen graag jouw ervaringen. We nemen ze mee in onze belangenbehartiging. Zo willen er samen voor zorgen dat échte verbetering niet meer op zich laat wachten. 

Deel dit bericht