In 2015 werd in Nederland de Wet banenafspraak ingevoerd met als doel meer kansen voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. In de praktijk blijkt dat de Banenafspraak de één helpt, maar de ander juist benadeelt. Ongeveer 800.000 mensen met een beperking kunnen geen aanspraak maken op de wet. Daarom verzamelt het meldpunt “Ik ben niet beperkt genoeg” verhalen van gedupeerden, om draagkracht te creëren en tot politieke verandering te komen.
Illustratief Man met ipad aan het werk

Over de banenafspraak

Op 1 januari 2015 werd in Nederland de Wet banenafspraak ingevoerd. Het doel? 125.000 banen voor mensen met een beperking. Veel mensen met een beperking vallen nu tussen het wal en het schip. Werkgevers nemen bij voorkeur mensen aan zonder beperking, en anders mensen met een beperking die binnen de banenafspraak vallen. Dat maakt het voor werkgevers aantrekkelijker.

De mensen met een beperking die daar net buiten vallen, zo’n 800.000, hebben het nakijken. Ieder(in) vraagt al lange tijd aandacht voor dit probleem: De banenafspraak helpt de één maar benadeelt de ander.

Meldpunt “Ik ben niet beperkt genoeg”

Dit moet en kan anders. Mensen die hinder ondervinden vanwege een beperking, maar geen gebruik kunnen maken van de Wet banenafspraak, kunnen hun ervaring delen via het meldpunt “Ik ben niet beperkt genoeg”! De Start Foundation, met steun van Ieder(in), Stichting Support Stotteren, Incluvisie, CNV Jongeren, JongPit, ImPower, Onbeperkt aan de Slag en Emma at Work bundelen de verhalen van gedupeerden in een rapport, om draagkracht te creëren en tot politieke verandering te komen.

Klik hier om het manifest te lezen.

Deel je verhaal

Jouw verhaal draagt – samen met die van anderen – bij aan politieke verandering. Zo werken we aan gelijke behandeling voor mensen met een beperking die niet binnen de banenafspraak vallen. Doe je mee?

Ga naar het meldpunt van de Start Foundation en vul het formulier in.

Deel dit bericht