Tijdens de coronatijd is studeren enorm veranderd. Voor studenten met een beperking of chronische aandoening is de situatie vaak nog lastiger. Samen met ECIO, ISO, LVSb en JongPIT ging Ieder(in) met studenten in gesprek over hun ervaring en hun behoefte als het gaat om ondersteuning of hulp vanuit de onderwijsinstelling. Deze ideeën hebben we gebundeld in een infographic met 10 aanbevelingen van studenten op het gebied van welzijn en onderwijskwaliteit.

Uitkomst gesprekken

De gesprekken leverden meerdere oplossingen op met daarbij ook tips van de studenten zelf. Uit de gesprekken bleek dat er niet één specifieke oplossing is, daarvoor zijn studenten te verschillend. Dat betekent dat er maatwerk en flexibiliteit nodig is in de manier waarop onderwijs wordt aangeboden, en in het ondersteuningsaanbod.

De belangrijkste aanbeveling aan hogescholen en universiteiten: praat mét studenten in plaats van over studenten. De diverse perspectieven en behoeften van studenten met een beperking moeten onderdeel zijn van dat gesprek.

En maak gebruik van de expertise van binnen verschillende opleidingen! Een ICT student kan bijvoorbeeld helpen bedenken hoe informatie beter vindbaar is online. Niet alle informatie voor studenten dat gaat over studeren tijdens de corona is namelijk makkelijk te vinden.

Wil jij in gesprek met je hogeschool of universiteit?

Meer aanbevelingen en tips vind je in de infographic. Deze is samen met een begeleidende brief verstuurd naar hogescholen en universiteiten. Door de brief in combinatie met de infographic hopen ECIO, ISO, LVSb, JongPIT en Ieder(in) dat er meer in gesprek wordt gegaan met studenten (met beperking of aandoening) en dat het hoger onderwijs inclusiever en toegankelijker wordt.

Wil jij in gesprek over studeren met een beperking op jouw hogeschool of universiteit? Dan kun je de infographic misschien gebruiken als aanknopingspunt. En heb je ideeën over studeren met een beperking in coronatijd die nog niet terugkomen op de infographic? Neem contact met ons op! Stuur een mailtje naar l.vlagsma@iederin.nl.

Op 26 mei organiseren we een nieuwe bijeenkomst voor studenten met een beperking. Het thema is de transitie van onderwijs naar arbeidsmarkt. Meer informatie volgt binnenkort.

Deel dit bericht

Meer nieuws over