Heeft u na 1 januari 2015 van de gemeente te weinig of geen uren voor huishoudelijke hulp toegewezen gekregen? Meld u dan opnieuw bij uw gemeente. De recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de huishoudelijke hulp was glashelder: gemeenten moeten bijspringen als mensen hun huis niet meer zelf kunnen schoonmaken.
Een hand omwikkeld in een schoonmaakhandschoen beweegt over het aanrecht

Ook als u geen bezwaar heeft aangetekend, kunt u terug naar uw gemeente. Wijs de gemeente op de uitspraak van de rechter.

Kleine handleiding

Onderaan dit bericht staat een link naar een kleine handleiding die beschrijft wat u precies moet doen.

Wat heeft de rechter gezegd?

De rechter is in zijn uitspraak heel duidelijk geweest over wat de gemeenten moeten doen:

 • Onderzoek doen naar aantal uren

  De rechter heeft gezegd dat gemeenten objectief en onafhankelijk onderzoek moeten doen naar de tijd die nodig is om uw huis schoon en leefbaar te houden. Op basis van dit onderzoek moet de gemeente het aantal uren huishoudelijke hulp toekennen.

 • Welke norm

  Zolang een gemeente geen objectieve normen voor huishoudelijke hulp heeft vastgesteld (in de gemeentelijk verordening), moet de gemeente voor het vaststellen van het aantal uren huishoudelijke hulp het CIZ-protocol gebruiken, of teruggaan naar het aantal uren van uw oude indicatie.

 • Onderbouwen: activiteiten en uren

  De rechter heeft ook gezegd dat de gemeente de toekenning van, een schoon en leefbaar huis‚ moet onderbouwen. Dat betekent dat de gemeente moet aangeven welke huishoudelijke activiteiten er in uw huis gedaan moeten worden om uw huis ‘schoon en leefbaar‚ te houden en daarbij moet de gemeente ook aangeven hoeveel uren daarvoor nodig zijn. U hoeft dus niet met uw zorgverlener te onderhandelen over het aantal uren huishoudelijke hulp. De gemeente stelt die samen met u vast.

 • Onderzoek en motivatie maatwerk

  De gemeente moet per individuele situatie onderzoeken en motiveren of een maatwerkvoorziening wel of niet nodig is.

 

Wat kunt u nu doen?

Wat u precies moet doen om alsnog de juiste uren huishoudelijke hulp via de gemeente geregeld te krijgen, is afhankelijk van uw situatie. In de kleine handleiding, Geen of te weinig huishoudelijke hulp na 1 januari 2015‚ staan de volgende situaties beschreven:

 • Mijn gemeente heeft na 1 januari 2015 mijn huishoudelijke hulp gestopt.
 • Mijn gemeente heeft na 1 januari 2015 een algemene voorziening gegeven die niet toereikend is.
 • Mijn gemeente heeft na 1 januari 2015 een maatwerkvoorziening gegeven die geen echt maatwerk is.
 • Mijn bezwaar of beroep is nog in behandeling.

Voor elke situatie staat beschreven wat u moet doen.

Toch nog problemen

Heeft u vragen of blijft u bij uw gemeente op problemen stuiten, neem contact op met ons Nationale Zorgnummer. Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 -17.00 uur, op tel : 0900 2356780 (‚€0,20 per gesprek).

Downloads:

961_Tijdsnomering_CIZ_hulp_bij_het_huishouden.pdf – PDF (78 KB)
956_Geen_of_te_weinig_huishoudelijke_hulp_-_Dit_kunt_u_doen.pdf – PDF (120 KB)
957_Geen_of_te_weinig_huishoudelijke_hulp_-_Dit_kunt_u_doen.docx – docx (69 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over