Minister Veldhuijzen van Zanten (VWS) zal zich inzetten voor de bekrachtiging van het VN-verdrag voor mensen met een handicap. De voorbereidende werkzaamheden daarvoor zijn al in gang gezet. Dat heeft ze recentelijk laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.,Daarmee erkent de minister de mensenrechten van deze groep. Daar zijn we uiteraard erg blij mee‚, aldus Ad Poppelaars, directeur van de CG-Raad.

Eind maart demonstreerden in Utrecht 1.300 mensen om de Nederlandse overheid te bewegen het verdrag waar te maken. Nederland ondertekende het VN-verdrag vier jaar geleden, maar stelt de bekrachtiging ervan sindsdien uit. 99 landen hebben het verdrag al wel bekrachtigd.Als het VN-verdrag bekrachtigd zou worden, komen mensen met een beperking sterker te staan. Ze kunnen dan veel beter hun recht afdwingen om aan de samenleving mee te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om werk, onderwijs en de toegankelijkheid van openbaar vervoer en gebouwen.

Gevolgen inventariseren

In de brief schrijft de minister dat ze momenteel alle consequenties van de bekrachtiging van het verdrag inventariseert. Daarvoor gaat ze in gesprek met het maatschappelijk middenveld. Over de uitkomsten daarvan zal ze de Tweede Kamer informeren. Verder geeft ze aan dat de conceptwetsvoorstellen om de bekrachtiging mogelijk te maken, rond de zomer op de agenda van het kabinet komen te staan. Vervolgens kunnen onder meer niet gouvernementele organisaties (belangenorganisaties) reageren op de voorgenomen wetgeving. De planning is om de wetsvoorstellen in het najaar aan de ministerraad voor te leggen.

Meer over VN-verdrag

Downloads:

367_20110705_-kamerbrief_-ratificatie-1.pdf – PDF (79 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over