Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimten verplicht. Het Meldpunt van Ieder(in) krijgt hier veel vragen over. Bekijk hieronder de vragen die op dit moment het meest gesteld worden.


Meldpunt Ieder(in)
Telefoon: 085 – 400 70 22
E-mail: meldpunt@iederin.nl

Meer over bereikbaarheid van het meldpunt


Vragen en antwoorden over de mondkapjesplicht


De mondkapjesplicht geldt in principe voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking of ziekte. Maar er zijn wel uitzonderingen.

Deze uitzonderingen zijn:

 • Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht;
 • Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening;
 • Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders;
 • Mensen en hun begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

Meer over de uitzonderingen lees je op de website van de Rijksoverheid en op de website van Vilans

Ja. Als de politie, boa’s, personeel van een winkel, bus of trein aan je vraagt waarom je geen mondkapje draagt, dan moet je laten zien dat voor jou een uitzondering geldt. Dat kan je doen door:

 • Een kaartje te laten zien waardoor duidelijk wordt dat jij een uitzondering bent.
 • Een briefje van je (huis)arts, behandelaar of zorgorganisatie laten zien. Het gaat niet om een officiële medische verklaring van de huisarts. Die mag een arts niet over zijn patiënt afgeven.
 • Een verklaring te laten zien van jouw begeleider of naaste waarom jij geen mondkapje kan dragen (met naam en telefoonnummer zodat deze persoon gebeld kan worden).
 • Je hulpmiddel
 • Je medicijnen te laten zien.
 • Een faceshield (spatscherm) dragen.
 • Iets anders laten zien waaruit blijkt dat je geen mondkapje kan dragen.

Meer informatie over de uitzonderingen vind je op de website van Vilans

Ja. Voor iedereen die geen mondkapje kan dragen vanwege een aandoening of handicap wordt het dragen van een plastic gezichtsscherm (een faceshield of spatscherm) nu gedoogd. Op de website van de Rijksoverheid kun je hier meer over lezen.

Niets. Het kaartje is gratis. Let op! Er zijn organisaties die het vrijstellingspasje aanbieden voor 5 euro. Ga daar niet op in. Het pasje kun je gratis downloaden vanaf de website van Vilans.

 

 

Meld je problemen

Loop je op tegen problemen met de mondkapjesplicht of de ontheffing? Word je geweigerd bij bijvoorbeeld winkels, musea of andere publieke voorzieningen? Krijg je onterecht een coronaboete?  Meld het bij ons meldpunt. Met de meldingen trekken we aan de bel bij de politieke partijen, Tweede Kamer en het kabinet om met een betere regeling te komen.

Lobby en standpunten mondkapjesplicht

De meningen over de uitzonderingsregels rond de mondkapjesplicht zijn in onze achterban verdeeld; er zijn voor- en tegenstanders. Meer lezen over onze lobby en standpunten rond de mondkapjesplicht? Bekijk onze nieuwsberichten over mondkapjes